Neprijatni mirisi i dim guše Vrbašane, a kvalitet vazduha niko ne proverava

Z. RAJIĆ

sreda, 19. 02. 2020. u 14:40

Непријатни мириси и дим гуше Врбашанe, a квалитет ваздуха нико не проверава

Pecanje na VBK uz maske Foto EPV

Po emisiji sumpornih oksida, Vrbas odmah iza Pančeva i Kovačice

U VRBASU je vrlo loš kvalitet vazduha, ali o tome ne postoje noviji zvanični izveštaji, nego samo svedočenja građana. U Udruženju građana "Lokalna alternativa" smatraju da bi u gradu trebalo postaviti mernu stanicu kako bi se svakodnevno pratilo stanje vazduha. Oni ističu da je instaliranje merne stanice, koje je predviđeno Strategijom održivog razvoja opštine 2014-2020, ostalo mrtvo slovo na papiru.

Međutim, predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac napominje da je merenje zagađenja vazduha jedna od stavki u planu Odseka za zaštitu životne sredine, za šta su izdvojena sredstva u opštinskom budžetu, kao i da se lokalna samouprava opredelila za podsticanje alternativnih vidova prevoza, pre svega biciklizma kako bi se smanjilo aero-zagađenje koje potiče od izduvnih gasova iz automobila.

- Stanje životne sredine u Vrbasu je katastrofalno, počev od zagađenja Velikog bačkog kanala, gradske deponije koja se zbog nemara i lagerovanja naftne isplake samozapaljuje i sistema kotlarnica na mazut do negativnog uticaja spalionice animalnog otpada i industrijske proizvodnje. I sve to u širem centru i na samom obodu grada - naveo je Jovan Radović iz "Lokalne alternative".

PROČITAJTE JOŠ - JEDNA OD TRI NAJCRNjE TAČKE U SRBIJI: Čiste kanal zatrovan teškim metalima, virusima i bakterijama

Prema njegovim rečima, poslednji podaci o kvalitetu vazduha u Vrbasu pronađeni su u Studiji prostorne diferencijacije životne sredine na teritoriji APV iz 2012. godine.

- Vrbas je u toj studiji označen kao zona sa intenzivnim višestrukim negativnim uticajima na životnu sredinu. Po emisiji sumpornih oksida u vazduh, Vrbas je bio odmah iza Pančeva i Kovačice - izneo je Radović.

Predsednik Opštine naglasio je da će izgradnjom regionalne deponije u Novom Sadu biti zatvoreno javno smetlište u Vrbasu, koje je gušilo neprijatnim mirisima i dimom, i da će uskoro početi čišćenje Velikog bačkog kanala, što će biti praćeno kontrolom kvaliteta vode, ali i vazduha, zbog straha građana od otrovnih materija iz zagađenog vodotoka.

- Odsek za zaštitu životne sredine uspostaviće stalni monitoring kvaliteta vazduha angažovanjem institucije koja će obavljati taj posao. Opština je pristupila "Civitas forumu", koji je pokrenula Evropska komisija s ciljem uvođenja nemotorizovanog prevoza radi smanjenja emisije ugljen-dioksida, a mi smo se opredelili za biciklizam - rekao je Glušac.


1.300 AUTOMOBILA VIŠE

GLUŠAC je naglasio da je glavni uzročnik aero-zagađenja saobraćaj, navodeći da je prošle godine u opštini registrovano 1.300 automobila više nego u 2018. Zarad smanjenja motorizovanog transporta lokalna samouprava je napravila parkinge za bicikle, kao i odmorišta na raskrsnicama i ulične radionice za bicikliste. U planu je izgradnja 34 kilometra biciklističkih staza koje bi povezale železničku i autobusku stanicu, bolnicu i centar grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije