Rusi otpuštaju 400 ljudi? Sudbina fabrike u Majdanpeku obavijena velom tajne

Lj. TRIFUNOVIĆ

četvrtak, 23. 01. 2020. u 10:41

Руси отпуштају 400 људи? Судбина фабрике у Мајданпеку обавијена велом тајне

Ovako je nekad bilo u FBC iz Majdanpeka Foto Tanjug

Zaposleni, posle uobičajenog "spajanja" praznika, poslati na prinudni odmor

FABRIKA bakarnih cevi "Majdanpek" (FBC), koju je 2004. - kada je izdvojena iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) - kupila ruska firma UGMC iz Jekaterinburga, od 20. januara je, kako se nezvanično saznaje, prestala sa radom.

- Ne možemo da komentarišemo tu vest. Direktor je na službenom putu, a mi nemamo ovlašćenje da dajemo takve podatke - poručeno nam je iz FBC.

Podsetimo, pred kraj prošle godine se prvi put pronela vest da je FBC, u kojoj je zaposleno oko 400 radnika, pred gašenjem. Tada su svi radnici bili upućeni na prinudni godišnji odmor, a Rusi su, navodno, nezadovoljni što bakar za svoje pogone nisu mogli da kupuju od RTB, već su morali da ga dovoze iz svoje zemlje.

- Ove godine su, kako se spekuliše, odlučili da promene delatnost i Fabriku bakarnih cevi ponude na prodaju. Po našim informacijama, za kupovinu je bila zainteresovana grčka kompanija "Halkor" - kaže jedan od radnika koji ne želi da mu se u ovim okolnostima pominje ime.

Međutim, i Grci su u međuvremenu, navodno, odustali od kupovine firme koja je važila za jednog od najboljih i najprofitabilnijih prerađivača bakra u Srbiji.

Pročitajte još - Oko 400 radnika Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku na prinudnom odmoru

- Ovde su nam i prethodnih godina spajali praznike, a ove su nam produžili odsustvo i radnike poslali na prinudni odmor. Opet nezvanično, čujemo da se uveliko razmatra i socijalni program - prenosi sagovornik "Novosti" iz Majdanpeka.

Ovakvom epilogu je, saznajemo, doprinela i još nepotvrđena informacija o tome da je kineska kompanija "Ziđin", strateški partner RTB, odlučila da više ne daje pečat Rusima koji su dosad svoje proizvode širom sveta plasirali upravo sa oznakom "Bora".

Inače, UGMC poseduje više od 50 fabrika na svim meridijanima, a majdanpečku firmu je 2004. kupio tako što je dostavio bolju ponudu od već pomenutog "Halkora" iz Grčke, te komapnije "Ist point" čiji je vlasnik srpski biznismen Zoran Drakulić. U FBC je tada bilo oko 600 radnika, ali ih je posle, po svemu sudeći, prvog u nizu socijalnog programa ostalo 400.

S obzirom na realnu opasnost da upravo toliko ljudi u Majdanpeku uskoro ostane bez posla, situacija je alarmantna. Tračak nade da će biti izbegnut najgori scenario daje još samo nagađanje da je za kupovinu Fabrike bakarnih cevi zainteresovan upravo kineski "Ziđin", ali i u ovoj kompaniji to niti potvrđuju, niti demantuju.

OPŠTINA

PREDSEDNIK Skupštine opštine u Majdanpeku Nikola Naumović kaže da lokalna samouprava pokušava da pomogne Fabrici bakarnih cevi u pronalaženju novog strateškog partnera. Potvrđuje i informaciju o tome da su Grci bili zainteresovani za kupovinu, ali mu nije poznato zašto su odustali. Kaže i da opštinske čelnike najviše brine sudbina 400 radnika.

MINISTARSTVO UPOZNATO SA SITUACIJOM U FABRICI "BAKARNE CEVI"

Ministarstvo privrede saopštilo je da je upoznato je sa situacijom u fabrici "Bakarne cevi" u Majdanpeku, odnosno sa donetom odlukom o obustavljanju proizvodnje, i stupilo je u kontakt sa rukovodstvom kompanije.

"Zatražen je hitan sastanak da bi se dodatno upoznali sa situacijom i razlozima za ovakvu odluku. Naš cilj je da kao odgovorna vlada eventualno iznađemo mehanizme kako da pomognemo kompaniji da ostane u delatnosti i time sačuvamo oko 350 radnih mesta"'', navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede kaže da je insistiralo na otvorenosti za saradnju i podršci, poštujući pravo i odluku Skupštine akcionara privatne kompanije da, rukovodeći se svojim poslovnim interesima, donese takvu odluku. (Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije