Od tasta pivo u amanet: Čedo nasledio flašu penušavog pića staru 77 godina

T. Paunović

15. 01. 2020. u 16:53

Од таста пиво у аманет: Чедо наследио флашу пенушавог пића стару 77 година
Njegov tast Periša Radovanović, poznati boem i šaljivdžija, u svojoj kući u glavnoj Karađorđevoj ulici u Kosjeriću držao je sodadžijsku radnju

KADA se Čedo Gluščević iz Kosjerića ženio, nije mogao ni da nasluti da će od tasta i tašte naslediti - flašu piva. Nasledstvo je pratio i amanet, da flašu penušavog pića, staru 77 godina, čuva i preda svojim naslednicima.

Njegov tast Periša Radovanović, poznati boem i šaljivdžija, u svojoj kući u glavnoj Karađorđevoj ulici u Kosjeriću držao je sodadžijsku radnju. Pre nego što će se preseliti na onaj svet, ostavio je porodici solidan imetak.

Supruzi Bori, između ostalog, ostavio je u amanet i - flašu piva?! Starica je poživela 90 godina, a pred smrt je flašu piva predala zetu Čedi Gluščeviću.

- Dogodilo se to 1942. godine, kad je u Kosjerić banula nemačka jedinica. Nekoliko vojnika navratilo je u Perišinu sodadžijsku radnju, u kojoj se, pored sode, pravilo i popularno piće klaker. Ispijali vojnici klaker izvađen iz bureta sa ledom, pa se mašili za novčanik da plate. Tast nije hteo da uzme novac, objašnjavajući da kuća časti. Nemci su mu onda poklonili flašu nemačkog, minhenskog piva.

Nekoliko decenija kasnije, njegov zet se susreo sa Nemcima, ali ne u vojnim uniformama. Tu nemačku delegaciju su činili biznismeni u odelima.

PROČITAJTE JOŠ: Još sanjaju zdravu vodu: Fabrici za prečišćavanje u Zrenjaninu dat rok da do marta obezbedi ispravnu česmovaču

- Slikali su flašu, zagledali etiketu... Bez naučne analize konstatovali su da je i posle više od sedamdeset godina sadržina ispravna. Hteli du flašu da otkupe za fabrički muzej. Nudili su mi devize, za koje sam mogao da kupim dva šlepera piva. Nudili su mi i da izaberem nov nemački auto. Ali, sve badava. Uz srpsku rakiju i meze, učtivi Nemci konačno su shvatili da je amanet za Srbe svetinja - ushićeno priča vlasnik nemačkog ratnog piva donetog u Srbiju pre 77 godina.

AMBALAŽA KAO DANAS

Tečnost u flaši je žuta ko zlato, a na etiketi piše da je to minhensko pivo proizvedeno u bavarskoj fabrici. Zanimljivo je da je vrh flaše sa čepom obložen srebrnom folijom, baš kao što to radi većina današnjih domaćih i stranih pivara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije