Kad utihnu škole ugasi se i život: U tri velika sela na planini Rogozni više nema nijednog đaka

M. NIĆIFOROVIĆ

15. 01. 2020. u 14:02

Kad se ugasi škola, gasi se i selo. Mi imamo nekoliko sela u kojima više nema nijednog stanovnika, ističe Balović

Кад утихну школе угаси се и живот: У три велика села на планини Рогозни више нема ниједног ђака

Sa učiteljicom Radicom zajedno do škole

U tri velika sela na planini Rogozni, Rajetiću, Leči i Odojeviću, više nema đaka - škole su od prošle jeseni zatvorene. Školsko zvonce čuje se još samo u Grubetiću, Žunjeviću i Brđanima, gde nastavu pohađa još dvedesetak osnovaca. Za koju godinu i ova sela bi mogla ostati bez đaka, a možda i bez meštana.

U Odojeviću, udaljenom od Novog Pazara 20 kilometara, učiteljica Danka Nikolić učila je, u zgradi seoske prodavnioce, samo sestre Nikolinu i Nevenu Barać, a kada su one otišle, "škola" se ugasila. Sada uči dva prvaka u selu Osaonica, u podnožju planine. Kad i njene učenice Milica Vasović i Sandra Maraš završe četvrti razred, i ovu školu najverovatnije čeka katanac.

- Kad jednom odu, deca se više ne vraćaju, a novih prvaka nema, jer su na planini ostali starci. U našoj školi nekada je bilo i do stotinu đaka, a sada više nema nijednog. Svako ko je imao gde da ode odselio se, jer je život u bespuću nepodnošljiv - priča Tihomir Balović, žitelj Rajetića.

Naglašava da su loši putevi i nebriga države ugasili sela na ovoj pitomoj planini, ali i u drugim delovima novopazarske opštine. Slično je i na delu Rogozne koji pripada opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.- Kad se ugasi škola, gasi se i selo. Mi imamo nekoliko sela u kojima više nema nijednog stanovnika. Kuće se ruše, imanja su u korovu, i takva sela opština briše iz spiska živih. Jednostavno - nema ih više - ističe Balović.

Učiteljica Radica Mutavdžić često mora da pešači zajedno sa svojim đacima. Priča da nije lako održati školu u bespuću.

- Sakupimo se na jednom mestu, pa zajedno pešice, često po kiši i snegu, krenemo ka školi u Brđanima, gde nastavu pohađa petoro đaka od prvog do četvrtog razreda i jedan predškolac - kaže Radica. - Deca se boje da ih usput ne napadnu vukovi ili divlje svinje, pa su mnogo slobodnija kada ja pešačim sa njima. Desi se da zbog snega ne možemo da dođemo do škole. Kad ovi mališani završe četvrti razred, škola bi mogla ostati bez đaka.

Zgrada škole u Odojeviću

SVI SU IH ZABORAVILI

Za "ekonomski genocid na Rogozni", koji traje decenijama, tokom kojih je otišlo 80 odsto stanovništva, preostali žitelji ove planine krive vlasti u Novom Pazaru i Beogradu. Kako tvrde, vlast ovaj kraj drži u bespuću i ništa ne ulaže u eksploataciju ogromnih rezervi rude bakra otkrivenih na planini, niti išta radi na pospešivanju stočarstva, za koje postoje odlični preduslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije