Kad đaci prave ljuto grožđe i slatko od šargarepe: Učenička zadruga iz Topole okupila 60 đaka srednje škole, roditelje i profesore
12. 01. 2020. u 10:40
Odnedavno, punom parom radi "Oplenačka vizija 2019", pa se osim lekcijama i pismenim zadacima, đaci bave i preduzetništvom
Foto K. Mihajlović
PRE PODNE su u učionicama, na časovima, vredno uče, a uveče se ponovo vraćaju u školu, ali zbog posla. Oko 60 đaka Srednje mešovite škole "Kralj Petar I" iz Topole poslednjih meseci su vredniji nego ikad. Podstaknuti apelima kabineta za regionalni razvoj, rešili su da otvore zemljoradničku zadrugu!
PROČITAJTE JOŠ: Topola: Briga o zdravlju pod jednim krovom
Tako, odnedavno, punom parom radi "Oplenačka vizija 2019", pa se osim lekcijama i pismenim zadacima, đaci bave i preduzetništvom. Na imanju škole gaje grožđe, voće, povrće, prerađuju ga i pripremaju zimnicu. Mladi zadrugari zarađuju i od organizovanja kreativnih radionica i predstava za mališane. Sav novac ide u zadrugarsku kasu i čuva se za ekskurzije, putovanja, ili proslavu mature.
Ova obrazovna ustanova koja obuhvata tri područja rada - gimnaziju, poljoprivredu, preradu hrane i mašinstvo i obradu metala, broji više od 500 učenika. Svi imaju pravo da budu i zadrugari, a zasada ih je 60 učlanjeno. Osim njih, ponekog roditelja, u Zadruzi je i oko 30 zaposlenih u ovoj prosvetnoj ustanovi. Škola je korisnik državne imovine i na 80 hektara obradive površine za potrebe praktične nastave gaje se pšenica, kukuruz, detelina, grožđe, šljive, višnje, kruške, a u plastenicima i razno povrće.
- Deca su pokazala da su izuzetno vredna, preduzimljiva i da ako im se ponudi nešto bolje, lepše i pametnije, vreme neće trošiti na sedenje po kafićima - kaže nam Miloš Petković, direktor škole. - "Oplenačka vizija 2019" registrovana je u Agenciji za privredne registre, a pretežna delatnost nam je gajenje grožđa, mada uzgajamo i druge plodove. Đaci mogu i da konzerviraju voće i povrće, da mašinski obrađuju metal, bave se programiranjem ili umetničkim obrazovanjem.
.jpg)
Donaciju lokalnih firmi đaci su iskoristili da kupe peć, tegle i ostali materijal, pa su prvi put svoje proizvode prikazali na nedavnoj oplenačkoj berbi. Sami su pekli paprike i pripremali ajvar, po recepturi svojih majki i baka. U prizemlju škole izložili su svoje rukotvorine. Osim ajvara, turšije, džemova i kompota, na štandovima nude i svoje specijalitete, ljuto grožđe i slatko od šargarepe, koje će kažu uskoro i brendirati! Na etno-sajmu hrane u Beogradu su za njih dobili nagradu, a već su stekli i stalne mušterije.
- Profesori su nas podržali i na sve načine nam pomažu - kaže Jovana Jovanović, učenica četvrte godine Gimnazije. - Konkurisaćemo za bespovratnu pomoć da bismo kupili mini--liniju za pasterizovanje.
Jovana, Kristina i Nikolina uče i razvijaju posao
.jpg)
POZORIŠTE I BIOSKOP
KREIRALI smo i nekoliko predstava za decu, napravili kostime i uveče ih u školskoj sali izvodimo po ceni od 100 dinara - priča Nikolina Zdravković, učenica treće godine Gimnazije. - Naše predstave su vrlo posećene, a nudimo i gledanje crtanih filmove koje emitujemo na našem projektoru, a ulaznice su svega 50 dinara. Radimo i kreativne radionice sa mališanima, a dok se deca zabavljaju, njihovi roditelji mogu da popiju čaj ili kafu, pojedu svežu pitu, koje donosimo svake večeri.
PARE NA GOMILU
KOLIKO su mladi zadrugari ozbiljni pokazuje i to da su sve neaktivne đake isključili iz Zadruge - kaže nam Petković, koji je formalno i direktor Zadruge. - Poslovanje je u rukama đaka, imaju kompletan uvid u stanje na računu, ulaz, izlaz. Deo novca ulažu u rad Zadruge, a profit štede. Planiraju da ga iskoriste za ekskurziju, svesni da će to možda dočekati tek neke nove generacije, jer su većina zadrugara maturanti.