ZAHVALjUJUĆI donacijama iz Nemačke, koje su im ove godine stigle čak tri puta, vatrogasci iz Bašaida kod Kikinde više na intervencije neće iću u svojim, civilnim odelima. Sada imaju novu zaštitnu odeću i obuću i za zimu i za leto, a dobili su i rukavice, opasače, šlemove i vatrogasnu opremu. Sve to im je obezbedila bivša komšinica Jovanka Mikalački, koja je poreklom iz ovog banatskog sela, ali već 40 godina živi u Nemačkoj.

Ona je penzionisana socijalna radnica i žena toplog srca i humanitarac koji već četvrt veka učestvuje u prikupljanju pomoći za druge. Nije zaboravila ni svoju bašaidsku adresu, pa je u rodno selo, preko fondacije "Čila fon Beselager" samo ove godine tri puta dopremila poklone za Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD).

- Sve je prikupljeno zahvaljujući Haraldu Formelu iz fondacije "Čila fon Beselager". Posle prve posete Bašaidu, on je izrazio želju da bolje upozna ljude, pa je nedavno ovde bio tri dana. Meštani su ga lepo dočekali, ugostili, pokazali mu selo, naše običaje, prisustvovao je disnotoru i prvi put se uverio kakvo je to druženje. Mnogo se angažovao tako da smo ponovo prikupili zaštitnu odeću, obuću i opremu za vatrogasce. Neće ovo biti poslednje donacija jer vatrogasci nemaju sve što je potrebno - objašanjava Jovanka, koja je ranijih godina pomoć dopremala za školu i vrtić u rodnom selu.

PROČITAJTE JOŠ:
Tekst u „Novostima“ pokrenuo dobrotvore: Goran dao nagradu za obnovu crkve

Vatrogasno društvo u Bašaidu osnovano je daleke 1878. godine. I pored pomoći lokalne samouprave u Kikindi vozilo za intervencije staro je čak 40 godina.


Foto G. Birimac

- Mnogo smo zahvalni našoj Jovanki, našem novom prijatelju Formelu i članovima fondacije koji nam pomažu. Do sada smo dobijali polovna, ali malo korišćenja i vrlo dobro očuvana zaštitna odela, a sada nam je stigla potpuno nova odeća, obuća i oprema - prenosi Željko Pejin, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Bašaida.


Foto G. Birimac

I DEVOJČICE ČLANOVI

U ovoj fondaciji planiraju da svaki od 31 člana DVD-a ima po dva zaštitna zimska i letnja odela. Od ukupnog broja imaju 21 operativnog člana, a u omladinskom klubu njih još 30 koji imaju od šest do 18 godina. Među njima je čak 20 devojčica.

- Vatrogasci su velika porodica koja se širi preko granica. Oni se uvek međusobno pomažu. U Nemačkoj vatrogasne službe nisu deo policije, već ih finansiraju pokrajine. Žao mi je što u Bašaidu nemaju bolje vozilo, ali i sa starim oni izlaze na teren - navodi Formel.