Zdravo dete za 110 prekobrojnih: Otvoren prvi privatni vrtić uz subvencije lokalne samouprave

D. NOVKOVIĆ

10. 12. 2019. u 07:22

Za boravak deteta u vrtiću roditeljima će Grad refundirati 80 odsto od ekonomske cene

Здраво дете за 110 прекобројних: Отворен први приватни вртић уз субвенције локалне самоуправе

Pogled na objekat PU "Zdravo dete" u Požarevcu,Foto D. Novković

POŽAREVAČKA lokalna samouprava nedostatak mesta u državnim vrtićima rešava upisom mališana u privatne ustanove, uz budžetske subvencije roditeljima.

Prvi ugovor je potpisan sa privatnom predškolskom ustanovom "Zdravo dete", koja je počela da radi 2. decembra i moći će da primi 110 najmlađih iz srca Braničeva koji nisu dobili mesto u jednom od 11 gradskih vrtića.

S obzirom na to da se radi o licenciranoj ustanovi, deca će pohađati i obavezni pripremni predškolski program, a radno vreme će svakog radnog dana biti od šest do 17 sati, osim državnim praznicima. Kako je najavljeno, sa decom će se sprovoditi vaspitno-obrazovni rad, a dva sata sedmično će pohađati i školicu sporta.

- Da bi roditelji ostvarili pravo na naknadu dela troškova za boravak mališana u privatnom vrtiću, potrebno je da su već podneli zahtev za upis u predškolsku ustanovu "Ljubica Vrebalov" i da su ispunili sve potrebne uslove, ali da zbog nedovoljnih kapaciteta dete nije upisano - objašnjava načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović.Za boravak deteta u vrtiću "Zdravo dete", roditeljima će Grad refundirati 80 odsto od ekonomske cene, što trenutno iznosi 15.200 dinara. U praksi, roditelj će najpre vrtiću platiti pun iznos, a onda će od Grada tražiti povraćaj sredstava.

Očekuje se da u Požarevcu uskoro počnu sa radom još dva privatna vrtića, čime bi se u potpunosti rešio problem smeštaja mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije