DEVETORO nezaposlenih u Opštini Odžaci potpisalo je u ponedeljak ugovore o korišćenju subvencija za samozapošljavanje. Njima će biti dodeljeno po 220.000 dinara za osnivanje samostalnih radnji ili preduzeća. Po milion dinara za subvencije obezbedili su NSZ i lokalna samouprava.

Prethodno je ove godine pomoć za pokretanje sopstvenog biznisa dobilo 37 nezaposlenih - 35 kroz programe NSZ i dvoje uz podršku Pokrajine. Ukupno je za samozapošljavanje u odžačkoj opštini iz svih izvora obezbeđeno oko 9,2 miliona dinara.

Predsednica Opštine Latinka Vasiljković istakla je da je lokalna samouprava ove godine, pored stimulisanja samozapošljavanja, sprovela i druge mere aktivnog zapošljavanja, namenjene pre svega teže zapošljivim osobama. Reč je o mladima do 30 godina (bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, u domskom smeštaju ili iz hraniteljskih i starateljskih porodica) i starijima od 50 godina, proglašenim za tehnološki višak. Podsticaji su obezbeđeni i za upošljavanje Roma, osoba sa invaliditetom, radno sposobnih korisnika socijalne pomoći, dugoročno nezaposlenih, žrtava porodičnog nasilja, žena, i onih čija su oba roditelja nezaposlena.

- Uz devetoro nezaposlenih koji su dobili subvencije za samozapošljavanje, zaposleno je 11 osoba kod devet poslodavaca, kojima je za otvaranje novih radnih mesta dodeljeno po 150.000 dinara. Kod sedam poslodavaca uposleno je 38 osoba na javnim radovima u trajanju od četiri meseca. Dosad je angažovano i petoro nezaposlenih kroz program stručne prakse, a javni poziv za ovu meru još traje, i otvoren je do utroška namenjenih sredstava - predočila je Vasiljkovićeva.


Pročitajte i: Drvo najjeftiniji spas od zime: Cene su trenutno za pet evra manje nego lane


Ona je navela da je Opština, prema Lokalnom akcionom planu zapošljavanja, izdvojila ukupno 6,6 miliona dinara za zbrinjavanje nezaposlenih, a na tu sumu je dobila još 6,3 miliona od NSZ.

Svjetlana Nešić, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništva, obrazovanja i obuke u regionalnoj filijali NSZ u Somboru, saopštila je da je trećina novca, namenjenog za zapošljavanje u Zapadnobačkom okrugu, usmerena u Opštinu Odžaci, a ostatak u Opštine Kula i Apatin i Grad Sombor.

SARADNjA Svjetlana Nešić i Latinka Vasiljković

- Odžaci su stimulisani kroz bodovanje, jer spadaju u treću kategoriju razvijenosti lokalnih samouprava, zbog čega su i nezaposleni u ovoj opštini ostvarili prednost - objasnila je Nešićeva.


ZAPOŠLjAVANjE IZ DONACIJE

OČEKUJE sa da još osmoro nezaposlenih u odžačkoj opštini dobije posao, za šta će novac biti obezbeđen iz IPA fonda EU. Za novo zapošljavanje iz donacije biće izdvojeno 150.000 dinara po osobi.