VELIKI požar koji se prošle nedelje iz bugarskog mesta Martinovo i okoline Čiprovaca proširio ka vrhovima Stare planini, a zatim prešao na našu, zapadnu stranu ovog masiva, gutajući suvate i komplekse kleke i borovnica, posle natčovečanskih sedmodnevnih napora više od 250 vatrogasaca i žandarma, ali i ekologa i meštana, u fazi je gašenja sa naše strane, dok je na bugarskoj strani ugašen.

Kako saznajemo, trenutno je na prostoru iznad staroplaninskog sela Topli Do još pedesetak vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije, kao i desetak šumara koji dežuraju u blizini vatrenih džepova, u nepristupačnim predelima, kako se stihija ne bi opet aktivirala. Prema rezervatu prirode Arbinje i selu Dojkinci, vatra je potpuno ugašena.

Reč je o lokacijama do kojih čovek jednostavno ne može da dopre, pa je u subotu gasio i specijalizovani ruski aviona "iljušin 76 td", koji je u petak uveče sleteo na niški aerodrom.

Dežurnim vatrogascima naruku idu vremenski uslovi i jutarnji mrazevi koji su u ovo doba godine redovna pojava na vrhovima i u dubodolinama Stare planine, na nadmorskoj visini iznad 1.700 metara.

Pomenuta ruska letelica se tankira sa 42 tone vode iz hidranta na aerodromu u Nišu.

Pre dejstva aviona, sa požarne linije se povlače svi ljudi i tehnika. Piloti "iljušina" helikopterom obilaze teren koji će gasiti, kako bi napravili procene za prilaz, prelet i izbacivanje 42 tone vode, koja je smeštena u dva tanka i može da bude izbačena za osam sekundi.

Ruski ambasador u Beogradu naveo je u subotu da učešće ruskih spasilaca potvrđuje da delatnost Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i saradnja između Rusije i Srbije po liniji ministarstava za vanredne situacije nose isključivo mirovni karakter i vezane su za reagovanje u vanrednim situacijama.

VEĆ GASIO PRE 12 GODINA

Četvoromotorni ruski avion je već gasio jedan veliki požar na Staroj planini, na obalama Zavojskog jezera, 2007. godine, krajem jula, kada je buktao ogroman kompleks borovih šuma. Nekoliko godina kasnije naši helikopteri gasili su požar u mestu Branište, a vodu su korpama zahvatali u samom jezeru.