POSLE mesec i po, završena su zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Ključ u ataru Bošnjana kod Paraćina, na trasi gasovoda "Turski tok". Zbog nekoliko kišnih dana, radovi su trajali duže nego što je planirano, a sve troškove, prema rečima rukovodioca iskopavanja, arheologa Branislava Stojanovića, snosio je investitor gasovoda, budući da je nalazište otkriveno na njegovoj trasi.

PROČITAJTE JOŠ - Novi podaci o životu u neolitskoj Pompeji

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac angažovao je za nosioca ovog posla paraćinski Zavičajni muzej, a u stručnoj ekipi, osim Paraćinaca Branislava Stojanovića i Filipa Stefanovića, bili su i arheolozi iz Jagodine, predstavnik kragujevačkog Zavoda i arhitekte, kao i više od dvadeset radnika angažovanih na iskopu i pretrazi od 500 do 1.000 kvadratnih metara trase.

PROČITAJTE JOŠ - Arheolozi, pa "Turski tok"

- Nalazi su potvrdili da je lokalitet veoma bogat i sadržajan, iz perioda starijeg gvozdenog doba, a to je vremenski interval od 1000. do 500. godine pre nove ere. Osim mnogo delova keramičkih posuda, kamenih i metalnih alatki, pronašli smo i materijal iz 3. i 4. veka nove ere, između ostalog i dva rimska novčića - ističe Stojanović, i dodaje da se sav materijal obrađuje u Muzeju u Paraćinu, gde će biti i smešten, jer je ova ustanova nadležna za pokretne arheološke nalaze sa ovog područja.

On očekuje da će iskopavanja na lokalitetu Ključ kod Bošnjana u nekom bliskom periodu biti nastavljena, budući da su na istraženom terenu otvorene četiri sonde, a kulturni slojevi otkriveni na metar i po dubine.

OBILAZAK

U saradnji sa zavodima za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i Niša, kako je najavio rukovodilac iskopavanja Branislav Stojanović, arheolozi će obići i druge deonice koje su pripremljene za prolazak gasovoda na području opštine Paraćin. Pošto su mašine prošle i teren je raščišćen od rastinja, stručnjaci će obaviti arheološko rekognosciranje, kako bi se sprečilo uništenje nekog eventualnog lokaliteta.