NAPLATA PIJAĆE VODE: Računi kucaju na vrata

J. J. BALjAK

četvrtak, 06. 09. 2018. u 07:31

НАПЛАТА ПИЈАЋЕ ВОДЕ: Рачуни куцају на врата

Milan Selaković,Zalivanje voćnjaka pijaćom vodom

U osam sela na području Opštine Plandište po prvi put uvedena obavezna naplata potrošnje pijaće vode. Negoduju samo potrošači koji su do sada pijaćom vodom zalivaju svoje njive i voćnjake

OD 12 sela u opštini Plandište, u osam se nikada nije naplaćival potrošnja pijaće vode, jer su o tamošnjim izvorištima brinule mesne zajednice. Međutim, zbog nemogućnosti da meštani sami popravljaju sve češće kvarove na sistemima za vodosnabdevanje, lokalna samouprava je ove godine nadležnost prebacila na plandištanski JP "Polet" i uvela cenovnik. To je naišlo na negodovanje pojedinih seljana, pa komunalci imaju poteškoće sa naplatom računa.

Direktor "Poleta" Milan Selaković objašnjava da se bune samo oni koji su do sada potpuno besplatno i bez ikakve kontrole trošili pijaću vodu za zalivanje voćnjaka i povrtnjaka na velikim površinama, uprkos činjenici da seoski bunari nisu predviđeni za te namene. Šokirani su, kaže, što im mesečni računi dostižu i do 15.000 dinara, a ne uzimaju u obzir to da njihovi zalivni sistemi troše preko 500 kubika vode, a da prosečno domaćinstvo mesečno potroši oko 10 kubika.

Pročitajte još - Prinudna naplata reže i penzije

- Nekolicina njih stalno negoduje i ne želi da izmiruje svoje obaveze, jer nisu naučili da plaćaju račune za vodu. Odgovaralo im je pređašnje stanje, kada su nemilice trošili vodu, a niko ih nije kontrolisao. Sa ostalim sugrađanima nemamo nikakvih problema, iako se i oni prvi put susreću sa naplatom - ističe Selaković.

Problem je i to što, zbog velike potrošnje upravo onih koji se najviše bune, ostali meštani nemaju dobar pritisak vode u cevima.

- Izdašnost svakog seoskog bunara je tek tolika da podmiri osnovne potrebe svih domaćinstava. Nisu predviđeni za zalivanje velikih površina. Zato je jedino rešenje da vlasnici voćnjaka iskopaju svoje arterske bunare, kako ne bi opterećivali seoski vodovod - dodaje Selaković.

On najavljuje da će "Polet" od lokalne samouprave tražiti dozvolu da trenutnu cenu kubika vode od 30 dinara poveća na 40, kako bi mogla da obnovi sva izvorišta, a naročito u ovih osam sela, gde godinama ništa nije ulagano.

- Svuda mora da se menja hlorni automat, da se nabave rezervne pumpe i napravi sistem upravljanja vodovodom na struju, kako bi sve bilo po standardima.

OPASNE HEMIKALIJE

SELAKOVIĆ predočava i da zbog nemara ratara koji prskalice sa otrovnim hemikalijama peru blizu izvorišta, postoji opasnost da se ugrozi kvalitet pijaće vode. Plandište ima samo jednog komunalnog redara, koji ne može da kontroliše sve prekršaje, zbog čega planiraju da u svakom selu za te namene odrede posebnu lokaciju koja će biti daleko od vodozahvata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije