Meštani Plandišta bez vode usred letnje vreline

J. J. BALjAK

četvrtak, 25. 07. 2019. u 13:30

Мештани Пландишта без воде усред летње врелине

Radovi na vodovodu Foto J. Bekić

Nedavno počela zamena svih 97 čvorišta, a radovi do kraja oktobra donose veće uštede i kvalitet

ŽITELjI Plandišta, u ovim vrelim letnjim danima, suočavaju se sa nestašicom vode, zbog zamene svih 97 čvorišta na vodovodnoj mreži, koja je nedavno počela. Iz opštine apeluju na njih da imaju strpljenja, jer će ti radovi doneti velike uštede u potrošnji i uticati na bolji kvalitet pijaće vode.

PROČITAJTE JOŠ - Sednica odložena zbog nedostatka kvoruma - u skupštinskoj sali više novinara nego odbornika

Ovakvo stanje trajaće do kraja oktobra, kada se očekuje da će majstori završiti komplikovan posao. Tokom radova blizu izvorišta i vodotornja, sa mreže će se isključivati svi korisnici, dok će prilikom zamene u ostalim krajevima Plandišta bez vode ostajati samo oni koji su povezani sa tim čvorištima.

- Analize pijaće vode, koje redovno radimo, ukazuju na to da nam upravo ta čvorišta predstavljaju najveći problem, s obzirom na to, da 40 godina od uvođenja vodovoda na njima ništa nije rađeno - ističe predsednik opštine Jovan Repac. - Zbog sleganja zemlje i ranijih zemljotresa, dolazi do njihovog pomeranja i propusta vazduha, zemlje i druge prljavštine u cevi, što utiče na kvalitet vode. Ona je uprkos tome i dalje kvalitetna i ispravna za piće, ali moramo da uradimo sve da bude još bolja.

Za prvu fazu radova, koja podrazumeva zamenu 41 čvorišta, ta nerazvijena opština je od Uprave za kapitalna ulaganja APV dobila 36,3 miliona dinara. Preostala čvorišta će se u okviru druge faze finansirati sa 20 miliona, koje im je dao Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu, i 10, koje su izdvojili iz svog skromnog budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije