POSLEDICE POPLAVA U KRALjEVU: Šteta veća od pola milijarde

G. ĆIROVIĆ

četvrtak, 20. 06. 2019. u 06:28

ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА У КРАЉЕВУ: Штета већа од пола милијарде

Foto: G. Šljivić

Kraljevčani još otklanjaju posledice nedavne bujične poplave. Muke meštana čak u 66 mesnih zajednica

IAKO stručne komisije na terenu još popisuju štetu od nedavne bujične poplave koja je početkom ovog meseca zahvatila čak 66 od ukupno 68 mesnih zajednica na teritoriji Kraljeva, prema prvim procenama poplava je na stambenim, javnim i infrastrukturnim objektima pričinila materijalnu štetu veću od pola milijarde dinara. A, kada se na ovaj iznos doda i šteta koju su pretrpeli privrednici i poljoprivrednici kraljevačkog kraja, sasvim je izvesno da je mnogo veća nego 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: U Beogradu tutnji nevreme, jaka kiša i grad veličine klikera (FOTO+VIDEO)

Oštećenja na stambenim objektima komisije u svojim izveštajima klasifikuju u šest kategorija, a iznose novčane pomoći koje će dobiti poplavljena domaćinstva, u zavisnosti od procenjenog stepena oštećenja, uskoro će utvrditi Vlada Srbije.

- Republička inspekcija je nedavno utvrdila da naše komisije dobro rade svoj posao, a već su izdata i prva rešenja o proceni štete na domaćinstvima. Kancelariji za javna ulaganja dostavili smo precizne podatke o svim oštećenjima na javnim objektima i saobraćajnoj infrastrukturi čija je popravka jedan od prioritetnih zadataka - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Uz sanaciju posledica poplave, u saradnji sa "Srbijavodama", uskoro će biti započeta i izrada elaborata o regulaciji vodotokova drugog reda, odnosno bujičnih reka, rečica i potoka.

Osim sanacije štete u domaćinstvima i dezinfekciju koju obavljaju stručne službe ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, prioritet je i rekonstrukcija oštećenih i porušenih lokalnih i pristupnih mostova i saobraćajnica.

- Bujica je ukupno srušila ili teško oštetila 23 mosta i većinu nekategorisanih puteva. Trudimo se da sve saobraćajnice osposobimo i omogućimo nesmetanu komunikaciju lokalnog stanovništva - ističe Radoica Kočović, član Gradskog štaba za vanredne situacije.

JAKO NEVREME ZAHVATILO NEKOLIKO SELA NADOMAK VRANjA

JAKO nevreme sa gradom zahvatilo je u utorak po podne nekoliko sela u poljaničkom kraju kod Vranja i načinilo znatnu štetu u baštama i voćnjacima.

Nevreme sa kišom počelo je oko 14 časova, a nedugo zatim je počeo da pada i grad. Kako javljaju žitelji Poljanice, grad veličine lešnika je najžešće tukao u selima Dragobužde, Trstena i Roždace, te delimično u Vlasu.

Najveću štetu pretrpeli su bašte i zasadi u Dragobuždu i Trsteni, a meštani navode da je grad padao neuobičajeno dugo, oko pola sata ili čak više. U ovom delu nema protivgradne zaštite tako da je načinjena velika šteta na kukuruzu, zasadima malina i drugom voću. D. R.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije