KADA je pre nepune dve godine Vladimir Mrđan (38), uspešni bačkopalanački preduzetnik, "paleti" svojih firmi TDM (ime po početnim slovima imena njegove dece), pridodao i novoosnovanu farmu ovaca u Obrovcu, odlučio je da stečeno znanje i iskustvo što efikasnije primeni i u novom poslu, kojim je on prvi u familiji počeo ozbiljnije da se bavi.

Pošto je, kako napominje, sklon inovacijama, pa i svojevrsnom eksperimentisanju radi unapređenja poslovanja, uz pomoć dvojice stručnjaka iz Sremske Mitrovice kreirao je poseban kompjuterski program pomoću kojeg sada, na daljinu, precizno upravlja farmom od ukupno 400 ovaca i jaganjaca rase il de frans, smeštenih u specijalnom "plasteniku", takođe jedinstvenom objektu te vrste u Srbiji.

- U nameri da napravim najjeftiniji objekat za ovce, koji bi istovremeno bio maksimalno funkcionalan, početne ideje "pokupio" sam preko interneta, od francuskih i kanadskih ovčara, ali su njihova rešenja bila mnogo skupa - kaže Mrđan za "Novosti".

Zato je, kako dodaje, nakon konsultovanja sa drugarom iz Obrovca koji pravi plastenike za povrće, rešio da na svom porodičnom imanju u ovom mestu napravi sličan objekat za ovce, pokriven dvostrukim slojem deblje plastične folije.

Pročitajte još - Livadu zabelilo skoro 1.500 ovaca i jagnjadi (FOTO)

- Kasnije smo dodali izolaciju od kamene vune i uveli još neke "novotarije", tako da sad imamo komforan prostor u kojem preko cele godine boravi kompletno stado.

Mrđan planira da uskoro pridoda još jedan "plastenik", kako bi stado uvećao na 600, a postepeno u doglednoj budućnosti i na 2.000 grla. Osnovni cilj je, kako dodaje, da se svakog meseca ojagnji 50 ovaca...

Radnici na Farmi "TDM-beee" ,Foto Darko Dozet

Čitav taj proces u ovčarstvu uspešno kontroliše primenom IT tehnologije, preko posebnog softvera koji sadrži podatke o svakoj ovci i jagnjetu, koji lekovi i veterinarske intervencije su primenjivani, kakva je ishrana korišćena, vodi preciznu evidenciju troškova i mnoge druge stavke - sve je na jednom mestu.

- Želimo da napravimo berzu, odnosno bazu podataka i u tu našu mrežu uvežemo sve ovčare u Srbiji, da im pomognemo da lakše rade i povećaju proizvodnju i prihode - ističe Mrđan.

Na ovčarskoj farmi za primer, sve je potpuno mehanizovano, a samo tri radnika mogu da urade sve što je potrebno.

Farma "TDM-beee", koja ima i ratarsku proizvodnju za svoje potrebe, proizvodi isključivo jagnjeće konzumno meso i priplodni materijal, a plasman robe na domaćem tržištu je potpuno obezbeđen.

- Od ovčarstva u Srbiji može da se živi. Treba samo dosta rada, truda i podrške, kako bismo tu proizvodnju što više unapredili, da kvalitetom i količinom budemo konkurentni i u svetu - poručuje Mrđan.

Vladimir Mrđan za kompjuterom, Foto Darko Dozet


OBJEKAT TRIPUT JEFTINIJI

"PLASTENIK" za ovce dimenzija je 70x11,5x3,6 metara.

- Zidani objekat bi me koštao 50 evra po kvm, drveni od 25 do 30 evra, a ovaj je izašao svega 15 evra po kvadratnom metru - precizira vlasnik farme.

KARIJERA

MRĐAN je posle završene Škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, četiri godine radio kao policajac, a onda je uniformu zamenio privatnim biznisom.

- Posao sam učio od tasta, dobio priliku i iskoristio je - veli uspešni preduzetnik, u čijih je pet firmi ukupno 70 zaposlenih.