Spasioci Gorske službe spasavanja sinoć su evakuisali bračni par iz Rusije koji se našao zaglavljen u snežnim smetovima, na planini Goliji, kod zaseoka Gornji Balići.

Spasioci su primili poziv oko 2 sata iza ponoći, od strane ruskog konzulata, o bračnom paru koji se uputio za Crnu Goru, preko planine Golije ali su usled nailaska na alternativni put zbog praćenja GPS-a naišli na veliku količinu smetova.

"Bračni par je turistički krenuo na put u iznajmljenom autu, a umesto da idu putem preko Kraljeva krenuli su preko Golije jer ih je navigacija tuda navela i onda su se tamo zaglavili zbog velike količine snega", kaže za Tanjug Nemanja Milić, spasilac Gorske službe spasavanja.

PROČITAJTE JOŠ: Spaseni mladići zavejani na Fruškoj gori

Kada su uvideli da ne mogu dalje, pozvali su ruski konzulat koji je kontaktirao policiju u Ivanjici, a koja je dalje kontaktirala Gorsku službu, objašnjava Milić.

Spasioci iz Ivanjice su odmah mobilisani i krenuli u akciju spašavanja na osnovu koordinata koje su im državljani Rusije poslali.

"U saradnji sa PU Ivanjica, spasioci su stupili u kontakt sa bračnim parom i dobili informacije da imaju dovoljno goriva da ostanu u zagrejanom vozilu dok se spasioci ne probiju do njih", navodi Milić.

Nakon akcije spasavanja, bračni par iz Rusije je smešten u hotel u Ivanjici.

"Korišćenjem smernica i primljenih koordinata, spasioci su pronašli zaglavljeni bračni par i uspešno ih izbavili iz snežnog nanosa nakon čega su ih evakuisali do Ivanjice".

U toku današnjeg dana ruski državljani su nastavili put ka Crnoj Gori.

Temperatura je u noći spasavanja ruskih državljana bila 10 stepeni ispod nule, a sneg na prevojima i do metar visine.