Novi investitor u Ćupriji

Z. RAŠIĆ

29. 10. 2018. u 07:15

Нови инвеститор у Ћуприји

Karsioglu i Erić

Turska "Feka automotiv" u gradu na Moravi pretekla direktnu konkurenciju, američko-nemački "Trak lajt". Do kraja godine počinju izgradnju fabrike u industrijskoj zoni "Minel", a najavljuju i proširenje

TURSKA kompanija "Feka automotiv", koja proizvodi delove za automobilsku industriju, do kraja godine će početi izgradnju fabrike u Ćupriji, a procedura ustupanja zemljišta ovom investitoru je započela nedavnim potpisivanjem memoranduma o razumevanju.

Rukovodstvo lokalne samouprave je na realizaciji ove kapitalne investicije radilo gotovo devet meseci, a prvi čovek Ćuprije Ninoslav Erić kaže da, umesto američko-nemačke kompanije "Trak lajt", u grad na Moravi dolazi njena najveća konkurencija - "Feka automotiv".

Pročitajte još: Ćuprija: Tržni centar na 400 hektara sa aerodromom, golf terenom...

- Uspeli smo da napravimo dogovor s turskom kompanijom iako smo im ponudili sve ono što je pre četiri godine bilo nuđeno i "Trak lajtu". Ispostavilo se da je "Feka" bila brža i odlučnija, pa će njihova fabrika "nići" u industrijskoj zoni "Minel", koja je napravljena uz pomoć Vlade RS. Pored postojeća četiri hektara, za Turke će biti rezervisano još toliko zemljišta, s obzirom na to da već planiraju razvoj početne investicije - objašnjava Erić.

Inače, "Feka automotiv" delovima snabdeva najveće proizvođače automobila u svetu, među kojima su "Fijat", "Folksvagen", "Reno", "Pežo", "Tojota". Pre nepunih godinu dana predstavnici firme su, kako je prilikom potpisivanja pomenutog memoranduma istakao predsednik njihovog upravnog odbora Ferit Karslioglu, počeli da traže adekvatno mesto za investiranje van Turske. Među 12 opština u Srbiji odabrali su Ćupriju, u kojoj će najpre zaposliti 110 radnika, a kasnije i svih hiljadu.

Pročitajte još: Investitori žele u Ćupriju

Ćupričani očekuju da će ova investicija biti realizovana, odnosno da se neće ponoviti situacija sa "Trak lajtom", sa kojim je pre više godina potpisan sličan dokument.

Detalj iz centra Ćuprije


POČASNI GRAĐANI

O TOME koliko je aktuelnom rukovodstvu lokalne samouprave stalo do privrednog razvoja svedoči i činjenica da su za počasne građane Ćuprije - povodom Dana opštine, 13. oktobra - ove godine izabrani predstavnici firmi koje su u ovaj deo Srbije investirale u vremenu između dva praznika. Ključeve grada su dobili predstavnik holandske firme "Rojal de Heus" Darko Sadžak i jedan od osnivača i glavnih akcionara "O-P grup enerdžija" Unal Pala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)