STOČARI NEVIDLjIVI ZA DRŽAVU: Bez potvrde nema subvencija

D. Alihodžić

31. 07. 2018. u 08:15

СТОЧАРИ НЕВИДЉИВИ ЗА ДРЖАВУ: Без потврде нема субвенција

Stočari se nadaju da će im nadležni izaći u susret

Stočari sa Suve planine već godinama ne mogu da dobiju subvencije. "Šareno govedo" vlasnici ne mogu da umatiče

SA 300 grla, stočari podno Suve planine uporno čuvaju stočni fond u siromašnoj opštini Gadžin Han, ali su za državu nevidljivi. Naime, u planinskim uslovima opstaje jedino domaće "šareno govedo", koje ne mogu umatičiti i time dobiti pravo na subvencije, koje se kreću i do 25.000 dinara po grlu. U lokalnoj samoupravi ističu da su u nekoliko navrata pokušali da intervenišu kod nadležnih, ali da su uslovi za subvencije propisani na državnom nivou i da se ne mogu menjati u skladu s potrebama lokalnih stočara.

Pročitajte još:Stara planina: Sunce štedi seno

Nikola Manojlović (25), iz Malog Krčimira, rešio je da nastavi porodičnu tradiciju i ostane na selu, da se bavi stočarstvom. Kaže da se na obroncima planine gaje najkvalitetnija grla stoke, jer životinje slobodno pasu tokom čitave godine. Takvo meso cenjeno je kod prerađivača mesa, pa je suvoplaninsko govedo poznati sastojak leskovačkog roštiljskog mesa.

- Teško je nekome u Ministarstvu poljoprivrede objasniti da i kad bi uvezli i kupili simentalke, ne bi bilo velike koristi, jer one ne bi opstale u planini. Godinama se čuva ova domaća sorta, i to isključivo za meso. Kažu mi da prodam mojih 30 grla i kupim umatičena. Ne razumem zašto je problem da imamo rasu krave kojoj znamo ćud - pita se ovaj mladi stočar, koji je spreman da uloži u nove staje, ali se boji da neće uspeti da se izbori sa "državnom administracijom".

Pročitajte još: Na Staroj planini broj turista povećan za 35 odsto

- Nekada se gajilo na hiljadu ovaca u našim krajevima, a sada nas desetak najupornijih sa teritorije Gadžinog Hana i Bele Palanke čuvamo krave, da ne bi ovaj kraj potpuno opusteo. Imam 20 krava i 15 teladi, a moglo bi se na ovim proplancima 10 puta više gajiti, samo kad bi neko za nas imao sluha - kaže stočar Ljubiša Petković (55), i dodaje da nemaju ni organizovan otkup, već zavise od okolnih prerađivača mesa.

- Veoma je cenjeno naše meso, jer na stotine kilometara naokolo nema zagađivača, pa krave pasu "biljnu apoteku" - hvali se Ljubiša.

U lokalnoj samoupravi ističu da su u više navrata pokušali da pomognu stočarima, ali da je država neumoljiva, jer subvencioniše samo umatičena stada.

SIR ZA ITALIJANE

NA jednom od vrhova Suve planine do pre 20 godina postojala je mlekara gde se pravio najkvalitetniji ovčiji kačkavalj. Niška mlekara je celokupnu proizvodnju tog delikatesa izvozila na probirljivo italijansko tržište. Od mlekare su, na mestu Tri lokve, ostali samo temelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Милош

31.07.2018. 14:54

Систематско уништавање пољопривреде.