Gosti ostavili čak dva miliona evra

S. BAJIĆ

16. 05. 2018. u 07:15

Гости оставили чaк два милиона евра

BRONZA Rukovodstvo Karate saveza sa reprezentativcima Srbije

Pozitivni ekonomski efekti šampionata Evrope u karateu održanog u "Spensu". Vredna sportska oprema ostaje Srbiji i našem Savezu

EKONOMSKI efekti 53. Prvenstva Evrope i karateu, koje je od 9. do 13. maja uz učešće 622 takmičara iz čak 51 države kao i 1.200 službenih osoba, održano u Velikoj dvorani "Spensa", su višestruki. To potvrđuje Strahinja Tepavčević, predsednik Karate saveza Vojvodine, pored kojeg su dosad najmasovniji šampionat organizovali Karate federacija Srbije, Ministarstvo sporta i omladine, Pokrajinski skretarijat za sport i omladinu i Grad Novi Sad.

- Imali smo 2.500 gostiju sa visokom kupovnom moći, koji su, prema procenama, kod nas potrošili dva miliona evra - kaže Tepavčević. - Sa šampionatom se u svetu upoznalo 100 miliona ljudi, a ime grada domaćina pomenuto je 80 miliona puta. Značajno je naglasiti da je od 41 miliona dinara, što je skromna cifra za manifestaciju takvog ranga, dakle, od ukupnih sredstava predviđenih finansijskim planom, 42 odsto utrošeno na kupovinu sportske opreme, tatamija, semafora, video-tehnike, rekvizita, sprava i tehničkih sredstava koji su posle šampionata ostali na raspolaganju karate sportu u Srbiji, a koji su morali biti nabavljeni za domaća i međunarodna takmičenja.

Organizatori šampionata su takođe kupili zaštitnu podlogu vrednu 2,4 miliona dinara, neophodnu za održavanje manifestacije koja je u vlasništvu Saveza, a koju će ubuduće da koriste svi sportisti na "Spensu", što je jedinstven sportski, gest. U organizaciju takmičenja bilo je uključeno 200 ljudi od kojih 60 za obezbeđenje, 70 studenata volontera koji se bave karateom kao i 30 volontera Crvenog krsta i 40 stručnih lica.

PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad se upisao u istoriju EP u karateu


- U Srbiji postoji 800 karate klubova, a u Vojvodini gotovo 200. S obzirom na to da smo stalno imali veliki broj gledalaca, posebno mladih, za očekivati je da ćemo na jesen, kada bude upis u klubove, imati i veliki broj novih članova koji žele da se bave karateom - napominje Tepavčević.

SREBRO Stefan Joksić, vicešampion Evrope

Kada je reč o benefitu, Tepavčević naglašava da će i taj podatak uskoro biti poznat, pošto Organizacioni odbor podvuče crtu pod završni račun.

- Izvesno je da organizatori nisu ušli u minus i da nisu nikom ostali dužni - kategoričan je Tepavčević.


ORGANIZACIJA ZA PRIMER

U OKVIRU Šampionata u Novom Sadu prvi put je održano i Evropsko prvenstvo u parakarateu, na kojem je nastupilo 44 sportista sa invaliditetom iz 15 država.

- Imamo čime da se ponosimo. Najpre rezultatima, srebrnom medaljom Stefana Joksića i bronzanim odličjem muškog tima reprezentacije Srbije, kao i organizacijom za primer, za koju smo dobili sve pohvale - predočava Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)