Javna komunalna preduzeća u Novom Sadu: Manjak radnika, a zakon traži otkaze

Z. GRUMIĆ

27. 11. 2017. u 09:30

Problemi u primeni plana za smanjenje broja zaposlenih u javnim komunalnim službama. Sindikalci se zalažu da se zbog specifičnosti ove delatnosti izuzmu

Јавна комунална предузећа у Новом Саду: Мањак радника, а закон тражи отказе

DEFICITARANI Vozači gradskog saobraćaja

UKOLIKO bi planom smanjivanja broja zaposlenih u javnom sektoru Novog Sada bili obuhvaćeni i radnici javnih komunalnih preduzeća koji nose osnovne delatnosti, to bi moglo da ugrozi kvalitet usluga i da ima negativne posledice, pre svega za građane. Na takve posledice upozoravaju u Sindikatu zaposlenih u novosadskom javnom komunalnom sektoru, istovremeno ističući zalaganje za to da se JKP izuzme iz tog procesa racionalizacije jer, kako kažu, realno nema viška, nego postoji manjak zaposlenih radnika u tim gradskim službama.

- Bojimo se da ne bi imao ko da čisti ulice, ili da prevozi građane do posla - ističe, za "Novosti", Zoran Radosavljević, predsednik gradskog Sindikata u komunalno-stambenoj delatnosti.

Zbog toga je sindikat u pregovorima sa predstavnicima Grada tražio da u procesu racionalizacije gradske uprave i javnog sektora u celini, koji prema odgovarajućoj odluci treba da ima najviše 7.898 zaposlenih, budu izuzete osnovne komunalne delatnosti, odnosno da tim merama budu obuhvaćeni samo činovnici.

Radosavljević napominje da je u okviru maksimalnog broja zaposlenih u novosadskom javnom sektoru obuhvaćena i Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" sa više od 2.000 zaposlenih, kao i ustanove kulture. I dodaje da bi komunalna preduzeća trebalo da budu izdvojena iz takvih planova.

- Dodatni problem je i u tome što radnici novosadskih komunalnih preduzeća imaju male plate, pa mnogi odlaze u druge firme u kojima su veća primanja. Time su posebno pogođeni "Čistoća" i Javno gradsko saobraćajno preduzeće, koji su prinuđeni da traže nove radnike, a istovremeno su pogođeni restriktivnim zakonskim propisima o zapošljavanju.


SINDIKAT Zoran Radosavljević

- Najveći broj novosadskih javnih komunalnih preduzeća ima i konkurenciju u privatnim firmama koje se bave sličnom delatnošću, što dodatno otežava situaciju - kaže Radosavljević.

On ističe da se u sindikatu bore da zaštite prava zaposlenih u javnom sektoru. U tome imaju razumevanja predstavnika grada, ali, kako napominje, rešenje problema umnogome zavisi od zakonskih propisa.


PLATE

RADNICI u novosadskim JKP imaju u proseku mesečnu platu od 35.000 dinara, u šta je uračunat i topli obrok. - Običan radnik ima koeficijent 2, tako da su mu osnovna primanja 26.000 dinara, plus topli obrok od 9.000 dinara. Najviši koeficijent u JKP je 4,8.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije