BURA U NIŠU: Novac za informisanje odobren i pi-ar agencijama

J. ĆOSIN

02. 10. 2017. u 07:02

Bura u Nišu zbog raspodele 20,5 miliona dinara, koliko je grad opredelio za sufinansiranje medija. Zakon ne traži reference, pa su prošli i oni koji su osnovani tek uoči konkursa

БУРА У НИШУ: Новац за информисање одобрен и пи-ар агенцијама

Skupština grada u Nišu

GRAD Niš je za sufinansiranje lokalnih medija ove godine opredelio 20,5 miliona dinara, a - zbog toga što je, kako tvrde, čak 72 odsto tih sredstava dodeljeno glasilima bliskim aktuelnoj vlasti - vlasnici novinskih kuća čiji projekti nisu prošli glasno negoduju. Kažu, deo novca je otišao u ruke i novoosnovanim udruženjima, pa i agencijama za odnose sa javnošću koje su niškoj javnosti apsolutno nepoznate...

Najviše novca iz gradske kase će, tako, dobiti mediji u vlasništvu Vitka Radomirovića - "Narodne novine" i TV Belami - a tu su još Televizija i portal Zona plus, te TV Kopernikus.

Televiziji Zona plus su odobrena 3,4 miliona, uz još 400.000 dinara za portal. Niška televizija, koja je delom u vlasništvu Zone plus, dobila je 3,7 miliona dinara - što je bezmalo petina konkursnih sredstava. TV Kopernikus je dobila dva i po miliona dinara, ali se ovim ne iscrpljuje finansiranje ovih medija iz gradske kase, s obzirom na to da su novac dobila udruženja i pi-ar agencije koje će sadržaje plasirati - a gde bi drugo - nego upravo posredstvom njih. Novac će, dakle, stizati i po tom osnovu...

Predsednik petočlane komisije Zoran Veličković iz Vranja tvrdi da je sve urađeno po Zakonu i da su presudni bili projekti, odnosno da se odlučivalo isključivo po osnovu njihovog sadržaja. Ima, međutim, i drugačijih stavova.

- Na konkursu nije prošao naš projekat koji je trebalo da se bavi korupcijom. Gradske vlasti Niša, Leskovca, pa i samo Ministarstvo informisanja su ranije ignorisali čak i sudske presude po našim tužbama, kojima je utvrđeno da je konkurs sproveden protivzakonito, ali je očigledno to da svako nastavlja da radi kao i do sada - kaže urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević.

Glavni i odgovorni urednik "Niških vesti" Violeta Milićević tvrdi da mediji zapravo nisu dobili novac...

- Grad će finansirati projekte raznoraznih udruženja i pi-ar agencija, za koje Nišlije nisu ni čule, a nije precizirano u kojim će medijima plasirati sadržaje. Tako će nas ubuduće informisati misteriozna Vetrenjača i agencije za proizvodnju kinematografskih dela koje su, najverovatnije, osnovane neposredno pred raspisivanje konkursa - sumnja Violeta Milićević.

Odgovarajući na ove tvrdnje, predsednik Komisije Zoran Veličković - uz napomenu da su za svaki projekat koji je odobren, baš kao i za one koji nisu prošli, dali i obrazloženje, pa je sve dostupno javnosti - kaže da Zakon nije propisao bilo kakve neophodne reference za učesnika na konkursu, pa su legalno mogla da se prijave i novoosnovana udruženja, odnosno pi-ar agencije!

KORUPCIJA

NA ovogodišnji konkurs u Nišu prijavila su se 62 izdavača medija, a podržana su 22 projekta. Odbijeno je čak 35 njih, među kojima su i projekti Banker radija i portala Južne vesti - jedini kojima je bilo predviđeno informisanje javnosti o korupciji u gradu na Nišavi.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Jasmina

02.10.2017. 08:10

Zar je iko očekivao da ovo rukovodstvo grada da novac nekome ko bi pisao i govorio istinu i činjenice, ukazivao na probleme, iznosio propuste i pronevere, nesposobnost itd. !? Niš, na čijem čelu u upravi grada nema nijednog nišlije, drugo nije ni mogao da očekuje !

Рашо

02.10.2017. 08:22

Након свега имамо следеће стање. Ми тј. држава не смемо да будемо власници средстава информисања и тако препуштамо другима да о нама - њој причају шта и како желе али зато морамо да дајемо новац приватним предузећима која ће радити са тим новцем шта им је воља! Државни тј. наш новац они крчме и још се свађају око плена. Ко, у име чега и на основу ког права дели наш новац приватним предузећима. Зашто онда не дају новац и обућарима, берберима, ...? Све ово код нормаланог човека изазива гађење!

misko4x4

02.10.2017. 10:54

Од више људи сам чуо да у градској власти нема Нишлија!!! Да ли је то могуће? Тешко ми је да поверујем у то. А са друге стране живим у Горњоматејевачкој улици бр. 112. На овом броју су улази од А до И, само зато што и после 8-9 година од како је насеље направљено нема улице. Само шљунак, блато и вишње...

Dragan

02.10.2017. 22:46

Bahato i arogantno, dali pare svojima, onima koji pišu hvalospeve o njima. A tamo gde nisu mogli otvorili nekakve agencije na imena svojih zaposlenih pa preko njih dali pare jer više po zakonu ne mogu da daju svojim miljenicima. Ako je i od Bulatovića, mnogo je. Ova odluka je sramota za Niš i za sve Nišlije. Da li vi na vlasti stvarno mislite da je narod toliko glup da ne vidi šta radite ?