Senzor javlja kad je kontejner pun

N. SUBOTIĆ

21. 09. 2017. u 14:33

Digitalizacija u radu komunalne službe JKP "Čistoća". Za koji dan stižu podzemne „pametne “posude

Сензор јавља кад је контејнер пун

Podzemni kontejner u Novom Sadu

NOVOSAĐANI će smeće odlagati u kontenere koji će ekipama zaduženim za njihovo pražnjenje sami javiti kada su puni. Najnoviji kontejneri, čija je isporuka, kako je potvrđeno "Novostima" u JKP "Čistoća", pitanje dana, imaće ugrađene senzore koji će registrovati da li su puni, a takođe i uređaje koji će o tome da su puni, obavestiti ekipe zadužene za njihovo pražnjenje.

Postavljanje "pametnih" kontejnera, podsećamo, jeste pilot-projekat, kojim bi se kontejneri, putem interneta i odgovarajućeg programa, povezali sa centralom preduzeća. Kada senzori registruju da je kontejner pun, ekipa zadužena za pražnjenje bi trebalo da bude upućena na lokaciju na kojoj se kontejner nalazi.

- Cilj je da pomoću ovih uređaja, a i odgovarajućeg softverskog rešenja, naša služba za odnošenje smeća ima pravovremenu informaciju o tome kada je neophodno njihovo pražnjenje - jasni su u "Čistoći". - To će, očekujemo, uticati na smanjenje troškova goriva, amortizacije vozila, kao i produktivniji rad naših radnika na terenu.

Posao nabavke i ugradnje prvih 100 "pametnih" kontejnera, kako preciziraju u "Čistoći", na tenderu su dobile kompanije "Eko signal" i "Urban solušns" iz Beograda i "Enerdži pro" iz Novog Sada.

- Ugovorom je predviđena i nabavka opreme za praćenje - jasni su u "Čistoći". - Planirana je, takođe, i ugradnja kontejnera i izrada pristupnih staza do kontejnera, a vrednost celog posla je 62.574.000 dinara bez PDV.


LOKACIJE

NOVI kontejneri, kako je ranije najavljeno u "Čistoći", trebalo bi da se nađu na Novom naselju i Limanu, kao i u četvrtima gde je visoka koncentracija stanovništva, a gde i dalje stoje nadzemni kontejneri.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)