Smederevo vinska srpska prestonica(FOTO)

Jelena Ilić

10. 09. 2017. u 08:45

Ovog vikenda na hiljade gostiju na 130. “Smederevskoj jeseni”, manifestaciji u čast grožđa. Prvu svetkovinu 1882. organizovala kraljica Natalija

Смедерево винска српска престоница(ФОТО)

ATRAKCIJA Veliki grozd na ulicama Smedereva ,foto N.Živanović

SMEDEREVO je ovog vikenda opet zaličilo na srpsku prestonicu - ovoga puta vina i grožđa. Svetkovinu u čast vinogorja ,130. “Smederevsku jesen”, posetilo je na hiljade ljudi.

Manifestacija je, po tradiciji, otpočela svečanim defileom više stotina učesnika gradskim ulicama, koji su proneli i poruku festivala “Smederevo vazda otvoreno”. Na čelu povorke bili su despot Đurađ i despotica Jerina, a za njima svita likova iz vremena kada je Smederevo prvi put bilo prestonica Srbije.

- Ova manifestacija je jedna od najstarijih u Srbiji, i treba da budete ponosni na to - kazao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvarajući turističko-privrednu manifestaciju i simbolično predajući ključ grada Smederevki.

OVAJ kraj, osim važne istorijske uloge, poznat je po vinogorju, a otuda i svečanost u njegovu čast.

Još je knez Miloš Obrenović od 1827. godine ovde otkupljivao turske vinograde i izgradio vinski podrum. Nakon proglašenja Kraljevine Srbije 1882. godine, svetkovinu branja grožđa u smederevskom vinogradu organizovala je lično kraljica Natalija. Berbi su prisustvovali članovi dvorske svite i ministri sa suprugama.

Na prvoj smederevskoj izložbi grožđa, 1899. godine, deo programa bio je izlet u vinograd njegovog veličanstva, gde je, među sortama, osim domaćih, bilo je stranih, posebno francuskih.

TRADICIJA Devojke gaze grožđe na svečanom karnevalu

O KVALITETU vina koje se ovih dana pilo u gradu na Dunavu svedočiće na hiljade gostiju.

Oni su, osim u degustaciji vina, grožđa i plodova jeseni, uživali u raznovrsnom programu.

Posetiocima su pokazane osobenosti smederevskih sela na poljoprivrednoj izložbi “Seoska dvorišta” u tvrđavi. U tvrđavi su organizovani igrokazi iz vremena despotovine, viteški turniri, promocija starih zanata, i služeni gurmanski specijaliteti.

Na gradskom trgu pravi doživljaj bio je koncert “Simfonija smaka” sa simfonijskim obradama pesama grupe “Smak”, u izvođenju rok grupe “Osvajači” i uz pratnju Gradskog simfonijskog orkestra Kragujevac.

VITEZOVI Svita likova iz vremena kada je Smederevo prvi put bilo prestonica Srbije

U muzičkom programu učestvovali su još i dečji hor “Kolibri” grupa “Vrelo”, “Garavi sokak”, Merima NJegomir, Snežana Đurišić. Zapažen je bio i međunarodni festival dečjih KUD-ova.

Večeras u Malom gradu od 20 časova nastupa LJuba Ninković sa orkestrom, a dva sata kasnije, na gradskom trgu, planiran je završni koncert manifestacije pevača Ace Lukasa.

“Smederevsku jesen” zatvoriće vatromet u ponoć.

KLJUČEVI Manifestaciju je otvorio ministar za rad Zoran Đorđević

OPERA NA DESPOTOVOM DVORU

SVEČANO otvaranje manifestacije priređeno je na prostoru Malog grada Smederevske tvrđave, nekadašnjeg dvora despotovine Branković. Program su vodili Dragana Kosjerina i Žika Nikolić, a oko hiljadu posetilaca u drevnom ambijentu uživalo je u nastupu operskih pevača Jadranke Jovanović i Olivera NJega.


PRVA IZLOŽBA GROŽĐA

“SMEDEREVSKA jesen” nastala je na temeljima specijalizovanih izložbi grožđa, vina i voća počev od prve organizovane 1899. godine. Prva izložba održana je u zgradi ondašnje gimnazije. Inicijativu je dao rukovalac Smederevskog loznog rasadnika, a podržali su je vinogradari i Ministarstvo narodne privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije