Ulažu milione za više vode na Pešteru

M. NIĆIFOROVIĆ

24. 05. 2017. u 11:49

Najavljeno poboljšanje osnovne infrastrukture na Pešterskoj visoravni. Ugovor potpisali čelni ljudi lokalnih samouprava u Sjenici i Tutinu

Улажу милионе за више воде на Пештеру

Žedna stada na Pešteru / Foto M. Nićiforović

NOVI PAZAR - U rekonstrukciju dotrajalog pešterskog vodovoda, izgrađenog još davne 1975, a sada nedovoljnog da podmiri potrebe svih žitelja visoravni, posebno stočara, opštine Sjenica i Tutin će uložiti po 30 miliona dinara, dok će Vlada Srbije dati 60 miliona.

Ugovor o zajedničkoj relizaciji ovog kapitalnog projekta su potpisali predsednik opštine u Tutinu Šemsudin Kučević i prvi čovek Sjenica Hazbo Mujović, a "zeleno svetlo" za početak radova je dao ministar poljoprivrede i vodoprivrede Branislav Nedimović.

- Zbog mraza, pucanja cevi i ozbiljno oštećene vodovodne mreže, prošle zime smo imali velike probleme sa vodosnabdevanjem domaćinstava na Pešteru, pa nam je bio ugrožen i kompletan stočni fond - kaže pomoćnik predsednika opštine u Sjenici Esad Holić.

Slično iskustvo prenose i domaćini sa Peštera.

- Prošle zime smo se baš namučili i jedva sačuvali stado. Bili smo prinuđeni da topimo sneg i tako napojimo žednu stoku, a i sada imamo probleme sa vodosnabdevanjem, pa se nadam da će rekonstrukcija početi što hitnije - ističe stočar iz sela Bioci Enver Dacić.

Inače, pešterskim vodovodom - dugačkim 45 kilometara: od izvora u Đerekarima, do sela Crvsko - gazduju opštine Sjenica i Tutin, tako što prva imenuje direktora preduzeća, a potonja članove Nadzornog odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije