Novosadski inspektori rade u tri smene

Lj. PRERADOVIĆ N. SUBOTIĆ

04. 04. 2017. u 11:52

Borba protiv organizatora trgovine drogom ostaje prioritet novosadske policije. Zbog pet “laboratorija” uhapšeno petoro, zaplenjeno 1.500 stabala konoplje

Новосадски инспектори раде у три смене

foto N.Subotić

NEMA pauze u borbi protiv narko-dilera i proizvođača opojnih droga u Novom Sadu i okolini. Operativci Policijske uprave u Novom Sadu, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, još jednom su pokazali efikasnost u otkrivanju proizvođača i prodavaca narkotika, otkrivši nove laboratorije za proizvodnju droge, ali i već pripremljenu marihuanu za tržište.

Kada se tome doda kako je u oblasti suzbijanja krijumčarenja opojnih droga, lane, kako navode u novosadskoj policiji, otkriveno 925 krivičnih dela, rezultat je zaista impresivan. Otkrivena su, kako preciziraju u novosadskoj policiji, 173 krivična dela - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, 747 krivičnih dela neovlašćeno držanje opojnih droga i pet omogućavanje uživanja droga.

Poslednji uspeh - otkrivanje laboratorija, i zaplena velike količine droge, ostvaren je, kako kažu u policiji, u dve odvojene akcije. Operativci su otkrili pet laboratorija za uzgoj marihuane i zaplenili više od 1.500 sadnica i 10 kilograma suve biljke, kao i oko 26.000 evra. U ovim akcijama uhapšeno je pet osoba, osumnjičenih za nelegalnu prodaju droge. Na četiri lokacije u Bačkom Petrovcu, policija je, preciziraju u Upravi, pronašla laboratorije sa 1.210 sadnica marihuane, više od 10 kilograma suve biljke i četiri digitalne vage.

- Pronađena su i dva pištolja, “magnum” i “škorpion”, municija i novac za koji se sumnja da je stečen prodajom narkotika - kažu u Upravi. - Uhapšeni su J. K. (58) i M. K. (29) zbog sumnje da su neovlašćeno proizvodili i stavljali u promet opojne droge.

U drugoj akciji, kako navode u Upravi, pretresom kuće osumnjičenih D. P. (59), V. P. (58) i D. P. (33), na području Novog Sada, otkrivena je laboratorija sa 316 sadnica marihuane i znatna suma novca za koji se sumnja da je stečen prodajom droge. Svim osumnjičenima određeno je zadržavanje do 48 sati i u zakonskom roku će biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Nedavno su, podsećamo, podnete krivične prijave protiv osam osoba iz Novog Sada, Vrbasa, Temerina, Čerevića i Vajske, osumnjičenih za neovlašćeno držanje opojnih droga. Na različitim lokacijama u Novom Sadu, kod sedam osoba policija je pronašla biljnu materiju i prah za koje sumnja da su marihuana ili heroin, kao i tablete sa liste psihoaktivnih supstanci, bez medicinske dokumentacije.

Nekoliko dana pre toga, kod devetnaestogodišnjeg mladića iz Beočina pronađena je kesa sa oko 100 grama marihuane, a kod tridesetogodišnjeg Novosađanina jedanaest paketića od kojih devet sa marihuanom i dva sa amfetaminom.

Takođe su otkrivene i dve kriminalne grupe, koje su se bavile prodajom opojne droge, a presečen je jedan krijumčarski kanal. Broj zaplena droge je veći za blizu 19 odsto, a oduzeto je nešto više od 280 kilograma raznih narkotika, što je više nego duplo u odnosu na 2015. godinu.

ZAPLENjENI NARKOTICI

NOVOSADSKA policija je u 2016. godini zaplenila više od 50 kilograma marihuane, oko 2,8 kilograma heroina, nešto više od 420 grama kokaina, oko 59 grama hašiša... Samo u jednoj akciji, u februaru ove godine, zaplenjeno je oko pet kilograma marihuane. Droga je nađena u prtljažniku “alfa romea”, na auto-putu Beograd - Novi Sad. Pomenuta droga je bila sakrivena u kanti sa mašću, ali i ispod džaka sa lukom i u kartonskoj kutiji.

NA SVAKOM KORAKU

ISTRAŽIVANjE bolnice za lečenje zavisnosti “Vita” pokazalo je da je svaki drugi mladi čovek u Srbiji od 15 do 30 godina ponuđen drogom, a bezmalo 70 odsto njih poznaje nekog u neposrednom okruženju ko je konzumira. Skoro polovina ispitanih, njih nešto manje od 47 odsto, zna gde i od koga može nabaviti narkotike. U istraživanju je učestvovalo 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije