ALEKSINAC - Otvaranjem izložbe fotografija o aleksinačkim rudarima, autora Miodraga Miladinovića i svečanom liturgijom, u ponedeljak je u Aleksincu obeležena dvadeseta godišnjica tragične pogibije 92 rudara.
Tadašnja vlada je godinu posle tragedije zatvorila ovaj rudnik, iako je prema nekim procenama imao rezerve veće od 30 miliona tona mrkog uglja, jednog od najkvalitetnijih u Srbiji. Od tada 300 zaposlenih radi u jamama drugih rudnika.
- "Grobnica na severnom reviru", "Tragedija prve smene", "Prve smene više nema", "Drama pod zemljom i na zemlji"... Samo su neki od naslova, koji su na ovaj dan pre 20 godina osvanuli u svim dnevnim domaćim i mnogim stranim novinama, povodom najveće kolektivne rudarske nesreće u Srbiji, koja se prethodnog dana, tačno u 11.59, dogodila na koti 445 u severnom reviru jame "Morava" Aleksinačkog rudnika.
Tog 17. novembra 1989. godine (petak), dan je bio isto tako lep i topao za ovo doba godine, kao i u ponedeljak. U jamu je sišlo 168 rudara prve smene, a njih 90 se nije vratilo iz zemljine utrobe sa dubine od 700 metara. Stradali su od požara, koji je izbio pošto su četvorica njihovih kamarata aparatom za autogeno zavarivanje sekli deo gvozdene podgrade. Devedeset porodica ostalo je bez najmilijih, a 132 dece bez očeva.
Posle nesreće je pomoć stizala iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Sve porodice u međuvremenu su zbrinute stambeno i na druge načine, mnogi su dobili posao, a deca stipendije.

BEZ SREĆE
PORED spomenika poslovođe Vukoja Markovića zatičemo suprugu Ilinku, sa sinovima Nebojšom i Sašom. Još se prepričavaju reči ovog divnog čoveka, sa jedne sednice: Mi rudari imamo dobar pozdrav - "srećno", ali nemamo sreće. Samo nekoliko dana kasnije, ni on nije imao sreće, poginuo je sa svojim kamaratima.
Sa tragedijom, posle 106 godina postojanja, umro je i Aleksinački rudnik.

REZERVE
Ugalj se ovde ne kopa dve decenije, ali kao firma postojimo u okviru JP "Resavica". Zaposleno je 330 radnika, od kojih su 300 rudari koji rade na investicionim radovima u drugim ugljenokopima.
U ovdašnjem ugljenom basenu ostale su ispitane rezerve od 28 miliona tona mrkog uglja - kaže direktor Aleksinačkog rudnika Bogoljub Furtula.