РОЂЕНИ су победници и пето место на СП у Гванџуу слаба је утеха за ватерполисте. „Делфини“ су на шампионат дошли са великим амбицијама, веровали су да и без седморице најискуснијих могу до победничког постоља. Ипак, ова генерација је показала да је време на њеној страни и ако буде стрпљива наставиће трофејни низ.

- Тачно је да смо на СП дошли са седморицом дебитаната. Сигурно је да остаје жал због пораза у четвртфиналу од Шпаније. У том мечу, најважнијем на сваком такмичењу, дошло је до изражаја наше неискуство. Не тражим алиби, али у четвртфиналу код судија нисмо имали исти критеријум као Шпанци. Веома ми је жао. Ова екипа има квалитет. Осим неискуства, пресудило је и то што смо себи наметнули притисак који нисмо издржали – прича у телефонском разговору за „Новости“ голман Димитрије Ристичевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОВАКО СЕ ИГРА ЗА СРБИЈУ: Ватерполисти победили Аустралију и освојили пето место на СП

Уочи пута капитен Милош Ћук је нагласио да ће Шампионат бити велика школа за нову генерацију. Ристичевић истиче да је тако и било у Гванџуу.

- Заиста смо много научили. Показали смо колико вредимо против Грчке и Аустралије, али против Шпаније нас је сломио притисак утакмице на испадање. Нисмо имали искуство играња четвртфиналних утакмица на великим такмичењима. После смо били утучени, одиграли катастрофално лоше против Немачке. Срећом у мечу за пето место против Аустралије имали смо прави приступ. Водили смо са 9:1 против селекције која је елиминисала Црну Гору, која је у четвртфиналу оштећена против Мађарске. За коју годину бићемо зрелији, али ипак остаје жал што се нисмо борили за медаљу – подвлачи Ристичевић.

НИKАД НЕ KАЛKУЛИШЕМО
ЈОШ у априлу, када је одржан жреб за СП знали су да имају трновит пут до постоља. И нису покушавали да нађу лакши пут.
- Нисмо репрезентација која калкулише, то можда раде други. Ми увек играмо из све снаге, на победу, тако ће бити и убудуће. Шпанци су доказали да су јаки, и лане су били други на ЕП. Нови шампиони Италијани су имали лакши пут, мучили су се у почетку, али су у финалу разбии Шпанију. Шампионат је био доста изједначен, било је доста неочекиваних резултата, првак света могла је да постане и Аустралија да није оштећена против Мађарске.