Maja Ognjenović za „Novosti“ o izboru u CEV tim decenije: Od priznanja se nisam umorila

Mi.Rogač

četvrtak, 07. 05. 2020. u 08:12

Маја Огњеновић за „Новости“ о избору у ЦЕВ тим деценије: Од признања се нисам уморила

Maja Ognjenović Foto: N. Paraušić

Prvo sam mislila da je neki neozbiljan izbor, ali kad je krenulo da se širi po društvenim mrežama, stvarno sam shvatila da je značajno i da dolazi od vrhunskih stručnjaka – priča srpska odbojkašica

FORMA je prolazna, ali klasa je večna. Baš ova rečenica može da bude dobra asocijacija na Maju Ognjenović (35). Kapiten naše reprezentacije i glavni dirigent ekipe koja je u ovom trenutku svetski i evropski šampion, odavno je na vrhu liste najboljih dizača planete. Često se u debatama odbojkaških stručnjaka može čuti da se igrač sa takvim osećajem za igru jednom rađa...

Još jedna potvrda stigla je pre nekoliko dana kada je uvrštena u tim decenije u izboru CEV. Poslednjih godina uživa na terenu, više nego ranije, jer je postala potpuno svesna talenta koji ima u rukama. Bez lažne skromnosti, priznaje da joj svaka pohvala znači.

- Nikada se nisam umorila od priznanja, niti su mi ikad dosadila. Kada dobiješ nagradu posle takmičenja, to je potvrda dobre forme u tom trenutku, a kada je ovakav izbor u pitanju i kad se kaže decenija, onda je to stvarno dokaz i kvaliteta i kontinuiteta. Veoma je dug period, tako da mi sigurno laska - nije krila zadovoljstvo Maja u razgovoru za "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ: Tijana Bošković u rodnoj Bileći dočekala vest da je uvrštena u idealnu postavu decenije: Dosadno je bez odbojke, jedva čekam da se vratim na teren

NA OI SA ISTIM AMBICIJAMAGODINA pre ili kasnije kad su u pitanju Olimpijske igre za našeg kapitena ne znači mnogo.
- Svako ima svoju teoriju, tačno je da ćemo biti stariji godinu, ali mislim da će to biti prednost, jer smo samim tim godinu dana iskusniji. Mi imamo naše ambicije, koje ostaju iste. Samo da ostanemo zdravi i pribrani. U istoj godini ćemo igrati i OI, a i EP u našoj zemlji. Tako da se radujem.

Idealnu postavu od 2010. do 2019. godine izabrali su treneri - Svetlana Ilić, Đovani Gvideti (selektor Turske) i Gert Vande Burk (selektor Belgije). Uz Maju, po njihovom uvaženom mišljenju mesto su zaslužile i Tijana Bošković, Milena Rašić, Frančeska Pićinini (Italija), Maja Poljak (Hrvatska), Gozde Kirdar (Turska), Monika de Đenaro (Italija).

- Prvo sam mislila da je neki neozbiljan izbor, ali kad je krenulo da se širi po društvenim mrežama, stvarno sam shvatila da je značajno i da dolazi od vrhunskih stručnjaka. Samim tim što smo nas tri tu, dovoljno govori koliko je uspešna srpska odbojka tokom prethodnih godina. Njih dve dominiraju na svojim pozicijama. Raša već dugo traje na glavnoj sceni, a Tijana kraće igra vrhunsku odbojku, ali je pravi biser i nema joj ravne.

Ove sezone Maja je obukla dres čuvene Vakifbanke, pridružila se u Istanbulu već "domaćoj" Mileni Rašić i tako ispunila svoju veliku želju.

- Opravdana su moja očekivanja, ovo je zaista najbolji klub za koji sam do sada igrala. San svakog sportiste je da bude u ovakvom sistemu, koji je organizovan na vrhunskom nivou do najsitnijeg detalja. Hvalila sam uvek Ezačibaši, klub sa tradicijom dugom 50 godina... A sad mogu da kažem da je Vakif na jednoj lestvici iznad.

U turskom klubu je dobila priliku da sarađuje sa Đovanijem Gvidetijem, poznatim odbojkaškim stručnjakom koji je tu od 2008. godine, a sa uspehom vodi i selekciju Turske. Upravo je u reprezentativnim duelima Maja uspevala lucidnim potezima da dovede Italijana do ludila, posebno u finalu EP prošle godine... Sad su prvi put na istoj strani terena.

- Svakom igraču se podjednako posvećuje. Ja sam bila najstarija u timu i izgradili smo specifičan odnos. Mnogo sam mu pomogla, a i on meni. Stalno smo pričali, dobila sam potpunu slobodu u igri. Često mi je govorio da uradim kako mislim da treba, da nikada nije imao igrača kao što sam ja... A ništa nisam posebno radila, sve isto što i inače.

PROČITAJTE JOŠ: Oglasio se i OSS: Neistine iznete u saopštenju OK Radnički Beograd, sa vokabularom uvezenim iz drugih oblasti društva, odbojkaši i ne razumeju

Vakif je u trenutku kada su takmičenja stala zbog virusa korona stigao do polufinala Lige šampiona, a u domaćem prvenstvu je držao prvu poziciju.

- Bili smo baš u usponu, spremne da idemo do vrha. U Evropi smo priželjkivale finale sa Koneljanom. Sve nam je išlo naruku. Ja toliko čekam taj prvi trofej u LŠ... Ali eto ostaje mi da pokušam opet sledeće godine. Tim će biti duže zajedno, tako da mislim da možemo da budemo još bolje - zaključila je Maja Ognjenović.