Pijetlović žali zbog propuštene šanse na EP: Želim da se oprostim od reprezentacije zlatom na Olimpijskim igrama!

S. K.

28. 01. 2020. u 08:11

Пијетловић жали због пропуштене шансе на ЕП: Желим да се опростим од репрезентације златом на Олимпијским играма!

Duško Pijetlović Foto: VSS

Jedino smo imali problem u tom meču protiv Španije, jer smo dosta promašivali, a oni nisu bili bolji. Nekada smo pobeđivali u takvim situacijama - priča Duško

DUŠKO Pijetlović je i tužan i ponosan. Jedan od najboljih svetskih vaterpolista žali što se od evropskih prvenstava nije oprostio medaljom, ali mu je drago što su "delfini" Budimpeštu napustili uzdignute glave, kao peti na 34. šampionatu Starog kontinenta bez izgubljenog meča. Nada se da će mu poslednje takmičenje u kapici Srbije, Olimpijske igre u Tokiju, biti nezaboravno.


- Svaka medalja na Igrama je veliki rezultat, a normalno je da bih želeo da se oprostim sa zlatom. To sanja svaki igrač na svom rastanku od reprezentacije - ističe Duško Pijetlović.


PROČITAJTE JOŠ:Vaterpolisti Srbije jasni: Ostaje žal zbog medalje na EP, ali naš cilj su Olimpijske igre


MAĐARI ZASLUŽILI ZLATO - DRAGO mi je, kada već nismo mi, što su Mađari osvojili titulu. Oni ulažu najviše u vaterpolo, niko ne veruje kao oni. Njihova liga odskače u odnosu na druge, igrao sam u mnogim zemljama, ali nigde nisam video takve uslove kao kod naših severnih komšija - kaže Pijetlović.

Trofejni centar podvlači, kao i njegovi drugovi, da će dugo da se priča da su jedina reprezentacija koja je osvojila peto mesto, bez izgubljenog meča u regularnom toku. Nažalost, peterci u četvrtfinalu protiv Španaca bili su kobni.


- U suštini sve je bilo u redu tokom šampionata. Jedino smo imali problem u toj utakmici protiv Španije, jer nas nije služio šut, promašili smo dosta šansi, a oni nisu bili bolji od nas. Nekad smo i u takvim situacijama pobeđivali, sada nismo... Mislim da smo dobro igrali. Sigurno da mi nije prijatno to što sam svoje poslednje Evropsko prvenstvo završio bez medalje - ističe Pijetlović.


Ono što prekaljenog asa raduje je to što je ekipa odigrala muški do kraja šampionata. I to bez njega, koji je poslednje dane EP preležao zbog bolesti.


- Drago mi je što smo pokazali zrelost, što smo shvatili da nije svejedno biti peti ili sedmi. Zna se da su te utakmice teške, da nemaju takmičarski značaj, da je teško motivisati se. Po meni nemaju smisla - podvlači Pijetlović.


PROČITAJTE JOŠ:Pobeda za kraj: Vaterpolisti Srbije peti na EP u Budimpešti


Duško priznaje i da je problem što naši reprezentativci igraju u šest zemalja...


- Nije dobro to što nismo u istom sistemu. Najbolje smo igrali kada smo se 2012. vratili u naše klubove. Naredne dve godine iskoristili smo maksimalno, nismo morali da "obnavljamo gradivo", već smo samo išli napred. Poslednjih godina nije tako, moramo da se vraćamo unazad, a nemamo vremena. I to se oseća. Što se klubova tiče, vidim napredak, naročito u Vojvodini, ali to je dug proces.


Pijetlović veruje da će biti pravi za Olimpijske igre u Tokiju.


- To je moje poslednje takmičenje i nadam se da ćemo biti maksimalno spremni. Imaćemo više vremena nego za EP, izdvojićemo se, izolovati, fokusirati, kako bismo se što bolje uigrali. Moraćemo i da krenemo od nule, kako ne bismo ponavljali greške iz Budimpešte.


PROČITAJTE JOŠ:Kapiten srpskih vaterpolista o smeni generacija, pritisku javnosti i Tokiju: Podržite igrače koji dolaze


Ono što brine Duška je što će na olimpijskom turniru moći da igra samo 12 igrača.


- To mi se nikako ne sviđa. Vaterpolo je danas mnogo zahtevniji nego kada sam ulazio u reprezentaciju, pre 15 godina. Napori su preveliki i bilo bi najbolje da svaka ekipa ima po 15 igrača. Ali, moraćemo da se prilagodimo i pružimo maksimum - ističe Pijetlović.


NEMA ODMORA

ŠAMPIONAT je završen sinoć, a igrače već za nekoliko dana očekuju klupske obaveze.

- Ja sa Solnokom za dva dana igram utakmicu mađarskog prvenstva, a za sedam Ligu šampiona. Ali, to je profesionalizam, a kako su naši igrači svuda lideri, očekuje sa da igraju najbolje i da vode svoje ekipe. Drugo je reprezentacija, ona je posebna, uvek motiviše i inspiriše - naglašava Pijetlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije