OD IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: BUDIMPEŠTA

Srbija bi ponovo mogla da ugosti najbolje vaterpoliste Starog kontinte ukoliko se odluči za kandidaturu Evropskog prvenstva za vaterpoliste. Potencijalnu organizaciju, najavio je Nemanja Marijan, generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije, kog smo sreli u hoteluna ostrvu "Margit siget" gde su smešteni "delfini".


- U pregovorima smo oko potencijalne organizacije Evropskog prvenstva 2024. u Beogradu. Imali smo pozitivno iskustvo iz „Arene“ pre četiri godine. S obzirom na to da je 2024. Olimpijska godina, neka naša ideja je da opet napravimo spektakl u kod kuće-

rekao je gensek vaterpolo saveza.


Pomenuta godina, biće olimpijska, i u velikoj meri bi organizacija pomogla "delfinima" u potencijalnom putu ka Parizu, ali i sve većoj popularizaciji trofejnog sporta.


- Pomoglo bi i kvalifikovanjevaterpolista na OI 2024, ali i popularizaciji našeg sporta. Svesni smo da vaterpolo nije medijski propraćen sport i pažnja nam znači. To će biti predmet analize nekih narednih dana, ali verujem da ćemo moći - rekao je Marijan.


Prepreka će biti i kandidature drugihdržava.


- Ukoliko se odlučimo na tu ideju, biće održano u beogradskoj “Štarkareni“. Izrael i Italija su takođe izrazili želju za kandidaturu. Izrael je u pomalo podređenom položaju zbog geopolitičke situacije, ali imaju „Makabi arenu“ i onisu ozbiljan konkurent. Dosta pažnje pridaju ženskom vaterpolu i rade puno na popularizaciji tog sporta. Nećemo se dati. Mi imamo uveravanja da ako se odlučimo na kandidaturu da ćemo je na kraju i dobiti - istakao je Marijan.


Čelniku vaterpolo Saveza se posebno dopala organizacija 34. EP koje se odigralo u novoj hali "Dunav Arena".


- Dunav Arena je fantastična, organizacija je na vrhunskom nivou. Moram da budem malo neskroman i da kažem da smo mi postavili standarde koji se dižu iz godine u godinu - rekao je Nemanja i dodao mogućnost sličnog objekta u Srbiji u godinama koje dolaze. - Trenutno smo u kontaktu sa predstavnicima vlastima u Beogradu i Srbiji, i postoji želja da se napravi nacionalni centar u Beogradu. Aktivno se radi na tome, ali kada budemo imali više informacija, pričaćemo više o tome.