Predsednik RSS oduševljen uspehom rukometašica na SP: Opet u svetskom vrhu

S. KRSTOVIĆ

14. 12. 2019. u 20:51

Bile su ispred zemalja i federacija koje više ulažu u rukomet imaju i veću bazu. Pokazale su da pripadaju svetskom vrhu – kaže Božidar Đurković

Председник РСС одушевљен успехом рукометашица на СП: Опет у светском врху

Božidar Đurković foto: N. Paraušić

LEPO je i pomalo neobično za Srbiju da se slavi šesto mesto na svetu. Rukometašice su oduševile na SP u Kumamotu, izborile kvalifikacije za Olimpijske igre i zaslužile su da im se u nedelju na dočeku u domu RSS svi zahvale za to na koji način su predstavljale svoju zemlju. Nisu impresionirale samo igrom, nego i srčanošću, borbenošću, pokazajući da i one umeju da izgaraju do poslednje sekunde.

- Zaslužile su da ih dočekamo na pravi način - ističe predsednik RSS Božidar Đurković. - Biti šesti na svetu za zemlju kao što je Srbija nije mala stvar. Bile su ispred zemalja i federacija koje više ulažu u rukomet imaju i veću bazu. Pokazale su da pripadaju svetskom vrhu.

Devojke su plenile od početka Šampionata. Nije ih uzdrmao ni težak poraz od Holandije, smogle su snage da naprave preokret protiv Slovenije, da u drugoj fazi zablistaju i dramatičnim utakmicama nadmudre Koreju, Nemačku i Dansku. U meču za peto mesto stigao ih je i umor, pa je Crna Gora slavila.

- Dame su me oduševile - naglašava Đurković. - Znao sam da imaju kvalitet i očekivao dobar rezultat. Pre puta smo razgovarali selektor Obradović i ja i planirali da budu pete ili šeste, a uz malo sreće i da igramo polufinale. Imali smo i pehove, devojke su nam otkazivale zbog povreda, ali i zbog lepih vesti, neke su postale majke, a neke zatrudnele...

To, ipak, nije smetalo ostalim rukometašicama da u Kumamotu izvuku iz sebe maksimum i ostvare najvaženiji cilj - plasman na olimpijske kvalifikacije (19-22. mart).

- Pokazale su veliku volju, borbenost, novi kvalitet, jer su za razliku od ranijih takmičenja igrale odlično u drugoj fazi. Ranije su bile odlične u grupi, a potom padale u nastavku.

Od početka se da su reprezentacije ujednačene.

- To se videlo i u našoj grupi. Slovenija je nadigrala Holandiju, Angola Sloveniju, Holandija Srbiju, a mi Slovenke. Srećom, drugu fazu smo odigrali odlično. Još žalim zbog poraza od Norveške. Smatram da smo bili bolji, da smo zaslužili makar bod, a sa tim bodom ili čak dva daleko lakše bi odigrali drugu fazu. Bilo je i "čudnih" sudijskih odluka, mada mislim da nije bila neka zavera. Ali, i posle snimaka shvatili smo da smo oštećeni.

Šampionat mora što pre da se zaboravi, jer slede kvalifikacije. Rivali za prva dva mesta u grupi su treći sa SP (Norveška ili Rusija), Mađarska i Kina.

- Ne želim nikog da uvredim, ali Kina je autsajder. Mađarska mnogo ulaže, budžet federacije je 17 miliona evra, a u Japanu su bili daleko iza nas. Više bih voleo Norvešku nego Rusiju, jer nam više leži. Ruskinje su gazile sve do polufinala, u kome nisu potvrdile da su kvalitetnije od Holandije. U svakom slučaju naše devojke mogu sa svima da se nadigravaju i nadam se da ćemo otići u Tokio - optimista je Đurković.

PORAZI U NEVREME
PADA u oči da su Srbija i Holandija, koja je izborila finale, na šampionatu doživele po tri poraza. Samo Holanđanke nisu osetile težinu poraza.

- Ispašće da ćemo imati isti učinak, s tim što će se one radovati medalji. Ali, to je sport, to se dešava, da gubite u "pravom trenutku". Imate primer Dankinja sa EP 2012. u Beogradu ili Poljaka sa SP 2009. Ponavljam, žalim samo zbog poraza od Norveške - kaže Đurković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)