Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u Palati Srbija danas je bio učesnik omladinskog dijaloga na temu "Uloga građanskog obrazovanja u kreiranju škole/društva po meri dece i mladih".


Udovičić je pred velikim brojem mladih savetovao da je danas neophodno usavršavanje u svakoj profesiji kako bi postali vrhunski u toj delatnosti i saslušao ih na sva pitanja.

"Uvek je najveći izazov naći pravu komunikaciju među ljudima, kao i pravu putanju kako mlad čovek da se izrazi, ali i kako da se na pravi način iskaže i pomogne na razvoju celokupnog društva. Mi moramo da slušamo mlade ljudi, zajedno da učimo i radimo. Mladi ima drugačiju energiju, znanje i na izvoru su svakodnevnih inovacija u odnosu na nas", obradio se Udovičić mladima.

On je obrazložio da zato na mlade gledamo kao na jedinstvene partnere i najjaču snagu društva.

"Iz tog razloga od njih tražimo odgovornost, da ne prećute, već da se govore i savetuju. Zajedničkim snagama da uradimo najbolje za društvo", poručio je ministar Udovičić.

Prema njegovim rečima, plan da je na teritoriji cele Srbije kroz rad u kancelarijama za mlade i omladinske klubove omoguce prvi koraci, odnosno uči i predaju razna iskustva.

"Životno učenje i usavršavanje je ključ uspeha u svakoj profesiji. Doktori, sportisti i drugi traže ne može da ostane na istom nivou da bi bio vrhunski, uvek mora da se edukuje i bude gladan i žedan za upijanjem znanjem", rekao je Udovičić, koji je dodao da je cilj da se kroz ovakav projekat iskažu sve želje i razviju sve mogućnosti.

"Svi ste sadašnjost, nemamo vremana da pričamo o budućnosti i generacijama, već o početku", poručio je ministar, naglasivši da niko ne bi smeo da bude zadovoljan prosekom.

Direktorka UNICEF-a za Srbiju Ređina De Dominićis takođe je istakla značaj ove teme.

"Ovaj vid dijaloga među mladima je jedan od projekata UNICEF-a u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini sa željom da se pojača kohezija i mir u svetu. UNICEF blisko sarađuje sa ministarstvom omladine i sporta i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa ciljem učesća mladih i razvoja veštine u školskom i ostalom obrazovanju", zaključio je De Dominićis.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, produbila je temu sa mladima iz dela prosvete i zahvalila se ministru Udovičiću na veliki projektima i saradnji.