U Srbiju dolazi 130 pilota paraglajdera iz 20 zemalja sveta dolazi na takmičenje za Svetski kup u disciplini precizno sletanje.


Takmičenje se održava od 7. do 9. aprila, a na njemu će učestvovati oko 15 pilota iz Srbije od kojih su četvorica prošlu godinu završila u deset najboljih pilota u ukupnom plasmanu svetskog kupa.

Očekuje se učešće i drugih članova reprezentacije koja je u 2016. godini postala najbolja ekipa Evrope, a Srbija je trenutno među 56 nacija rangirana kao najbolja na svetskoj rang listi koju objavljuje Svetska vazduhoplovna federacija.

Direktor takmičenja, Željko Ovuka reako je da su takmičenja za svetski kup po pitanju konkurencije izuzetno jaka, ali da ih takmičari vole jer nose i značajne bodove za svetsku rang listu.

"Ovo će biti najmasovnije takmičenje za svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom koje je ikada održano. Srbija je 2011. godine postavila rekord po broju učesnika sa 104 takmičara, prošle godine je tek Indonezija pomerila taj broj na 123, a sada će kod nas biti maksimalan dozvoljen broj pilota za takmičenje ovog ranga - njih 130", istakao je Ovuka.

Piloti će ovom prilikom poletati sa Vršačke kule sa visine od 399 metara, a njihov zadatak je da slete na cilj koji je prečnika dva centimetra, a svako odstupanje od zadatog cilja se "kažnjava" poenima.

Svake godine, ovo prestižno takmičenje se održi na četiri svetske destinacije, a ove godine Srbija je ostvarila to pravo zajedno sa Indonezijom, Kanadom i Slovenijom.

Takmičari će na ovaj događaj doći u Vršac sa 20 različitih destinacija iz celog sveta: Belorusije, Bugarske, Kanade, Češke, Hong Konga, Mađarske, Indonezije, Japana, Južne Koreje, Crne Gore, Kosova, Nepala, Poljske, Rumunije, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Albanije.