U TENISKOM svetu, kraj juna i početak jula u godinama za nama, značio je samo jedno. Jagode sa šlagom, skroz bele "uniforme" i nemilosrdna borba na milimetarski podšišanoj travi za, mnogi bi rekli, najprestižniji trofej u tenisu. Reč je naravno o Vimbldonu, čija je ovogodišnja sudbina u oblaku neizvesnosti, usled pandemije virusa korona, koji je "preplivao" La Manš i ugrozio održavanje jedne od najvećih svetkovina "belog sporta".

- Pred nama je izazov koji nismo očekivali, pandemija virusa korona i dalje utiče na naš život na način na koji nismo mogli da zamislimo. Brinemo o javnom zdravlju i odlučni smo da odgovorno postupamo - rekao je Ričard Luis, izvršni direktor Ol Ingland kluba.

Ova nedelja biće presudna, a po mnogima postoje dva scenarija: ili otkazivanje, što bi bilo prvi put posle Drugog svetskog rata, ili povlačenje pred trenutno mnogo snažnijim neprijateljem i pomeranje za neki drugi termin, poput kolega iz Bulonjske šume.

Jasno je da je za čelnike Vimbldona otkazivanje u ovom trenutku predstavlja košmaran scenario, dugogodišnja tradicija i veliki obrt novca su stvari kojih je se teško odreći. Ali, s obzirom na progresiju virusa, šanse da Ol Ingland klub ugosti tenisku elitu ove godine, nisu preterano velike.

- Ne znam koliko mogu da ga odlože. I dalje smo na tri meseca od turnira, a oni očajnički žele da ga održe. Za to vreme mnogo toga može da se promeni. Tu se pita mnogo deoničara, mnogo drugih turnira. Čak mora da se uzme u obzir i to koliko traje dan tokom održavanja turnira. Što se turnir za kasnije odloži, to će biti manje dnevne svetlosti. Kada igrate na Vimbldonu, možete da igrate do 10 uveče normalno - reči su Džejmija Mareja, koji je izrazio svoje sumnje u ovogodišnje održavanje Vimbldona.

Nešto optimističniji glas stiže iz vrhovnih organizacija, VTA i ATP, koje i dalje polažu nade u splašnjavanje pandemije i nastavak sezone 8. juna, a samim tim i start Vimbldona u predviđenom terminu.

- Sva ova ograničenja u putovanju mogli bi da predstavljaju problem za nas kada se sezona nastavi. U ovom trenutku nadamo se da će se to desiti kada počnu turniri na travi. Ali moramo da budemo realistični. Moguće je da će suspenzija duže potrajati. Nadamo se, dakle, junu, ako ne, onda se nadamo sezoni na betonu u Americi - poručio je Stiv Sajmon, čelnik VTA.

Ukoliko se odluči da Vimbldon, poput Rolan Garosa, bude pomeren za neki drugi termin, to znači da će već uskomešan kalendar pretrpeti dodatne promene. Takav scenario je realniji od onog o otkazivanju, a cenu bi mogli da plate mali turniri (serije 250 i čelendžeri), kojih će biti poprilično od sredine jula do kraja avgusta, kada počinje sezona u Americi. Pošto nema Olimpijskih igara, prostora za manevar svakako ima, ali i dalje bi trebalo sačekati koliko će virus korona uznapredovati i koliko će još krošea da zada sportskom svetu.

HORDORF: TENIS TEK NA JESEN
POTPREDSEDNIK teniskog saveza Nemačke Dirk Hordorf, rekao je u jednoj specijalizovnoj emisiji da očekuje da teniska sezona na travi bude u potpunosti otkazana, i da će se loptica ponovo prebacivati preko mreže tek na jesen.
- Bio bih srećan kada bi se u oktobru ponovo zaigralo - rekao je Hordorf i dodao da ima pouzdane informacije da će i Vimbldon zadesiti ista sudbina kao i ostatak sezone na travi.

POMOĆ ZDRAVSTVENOJ SLUŽBI

ČELNICI Vimbldona su ceo svoj prostor odlučili da prepuste Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, gde je situacija sa virusom korona sve komplikovanija.
- Ponudili smo naše kapacitete Nacionalnoj službi i pomoći ćemo na sve moguće načine. Nudimo poruku lokalnoj zajednicu, a uputićemo donaciju i Crvenom krstu Velike Britanije - glasi u saopštenju čelnika londonskog grend slema.

RODIK: AKO NOVAK IZJEDNAČI RODžEROV BROJ SLEMOVA...

RODžER Federer ima 20 grend slem titula, Rafael Nadal 19, a Novak Đoković 17. U priču o tome ko bi mogao da bude GOAT, najbolji teniser sveta svih vremena (Greatest Of All Time), uključio se i Endi Rodik, svojevremeno svetski broj jedan, koji je igrao protiv trojice asova.
- Trenutno su po mom mišljenju to (GOAT) Rodžer i Serena Vilijams - izjavio je Rodik. - Ali, ako se Novak u jednom trenutku izjednači po broju GS titula sa Rafom i Rodžerom, onda važan postaje međusobni skor i broj masters titula.
Đoković je bolji u međusobnim duelima i od Federera (27-23) i od Nadala (29-26), Španac ima najviše mastersa 35, jedan više od Srbina, dok je Švajcarac na 28.
- Novak ima bolji međusobni skor od Rodžera, Rafe i Endija Marija, a ako se izjednači na kraju po broju slemova, biće teško naći argumente protiv toga da je on GOAT - zaključio je Amerikanac.