Novi doping skandal potresa svet tenisa. Nikolas Žari i Robert Farah su najnovija imena na “crnoj listi”. Upravo o temi nedozvoljenih supstanci je doping ekspert Fric Sorgel pričao za nemački “Sport1”.


- Anabolički steroidi su “klasik” u tenisu, tako da nisam iznenađen. Video sam toliko stvari u poslednjih nekoliko decenija, tako da imam jasnu sliku. Kakvu? Pa takvu sliku da je tenis u vrhu, među četiri sporta, kada je reč o dopingu - objašnjava Sorgel.


Farah je kao objašnjenje naveo “meso koje je pojeo u Kolumbiji” i tvrdi da nije koristio doping.


- Ne verujem mu uopšte. Sve su to izgovori, pravi “deža vi” u tenisu. To su standardni izgovori - slučajno sam pojeo nešto. Ima dosta slučajeva u kojim su sportisti uspeli da se izvuku, pa čak i pred Arbitražnim sudom. Bez obzira na to, i dalje je sve samo izgovor. Uhvate ih tek kada pogreše, na primer kada pogrešno izračunaju vreme kada treba da budu “čisti” za kontrolu.


PROČITAJTE JOŠ: Nadal otkrio zašto nikada nije polomio reket i zbog čega flašice moraju da stoje na identičnom mestu


Na pitanje da li to rade i velika imena u ovom sportu kaže:


- Bilo je čuvenih slučajeva u prošlosti. Mats Vilander i Martina Hingis su uhvaćeni sa kokainom, Mats je dobio tromesečnu kaznu, Martina je tvrdila da je pomešala drogu sa sokom od pomorandže i dobila je dvogodišnju kaznu. Andre Agasi je dokazano koristio “kristal met” koji je smatran “drogom za žurke” i nije bio kažnjen.


Tvrdi da je danas teško uhvatiti nekoga od najpoznatijih igrača da koristi doping.


- Postoje dva razloga zbog kojih velika imena nisu u poslednje vreme bila “pozitivna”. Jedan je što imaju svoje savetnike i ljude u okruženju koji prate da se abnormalnosti ne dogode, ako nikad ne postane javno, onda možeš samo da sumnjaš. Drugi je to što su najbolji zaštićeni od strane samih teniskih federacija.


Pojasnio je na šta misli pod “profesionalnim orkuženjem”.


- To su uticajni sportisti koji imaju ljude oko sebe koji prate na to šta oni jedu, piju, kakve terapije uzimaju, sve to da bi bili na samoj ivici, ali onoj koja ne prelazi granice. Postoji toliko tehnika koje mogu da zamaskiraju doping.


PROČITAJTE JOŠ: Ovo niko nije očekivao od Nadala: Španac pokazao srednji prst Đokoviću (VIDEO)


Ipak, postoji jedan teniser iz vrha na kog sumnja da koristi nedozvoljene supstance.


- Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Sumnjam na njega baš dugo, dugo. Ta regeneracija mišića, atleticizam, a na sve to dolazi iz Španije koja je poznata po tome da čuva svoje heroje. Anaboličke supstance bi bile kandidati za korišćenje.


Na kraju je otkrio i koji su to drugi sportovi, pored tenisa, za koje smatra da su puni dopinga.


- Na vrhu su zimski sportovi poput kros-kantrija i biatlona. Dokaz svega toga smo mogli da vidimo prošle nedelje. Ispod je atletika, treći je biciklizam i onda tenis. Slučaj Šarapove je takođe jedan od pokazatelja o čemu pričam, tu je i Sara Erani koja je tvrdila da je uzela majčin lek za rak greškom i prošla je sa samo dvomesečnom kaznom. Ima tu još mnogo raznih slučajeva koji su dobili blage kazne, a o kojima se ne priča i ne piše mnogo - zaključio je Sorgel.