Ubistvo Afroamerikanca Džordža Floida u Minesoti izazvalo je pobunu naroda širom Amerike, koja dovodi do podela i nasilja. Za zločin se optužuje policajac kog nezadovoljna javnost tereti da je ugušio čoveka uprkos tome što mu se žalio da ne može da diše. Na ulicama je haos koji se otrgao kontroli, a u podršku porodici ubijenog, ali i smirivanje “anarhije”, odnosno pozivanju na mir, umešali su se sadašnji i bivši košarkaši, najveće zvezde NBA lige.


Košarkaš LA Lejkersa Lebron Džejms prvi se oglasio i dao podršku porodici ubijenog Amerikanca. On je istakao da je ogorčen zbog smrti i načina na koji je Flojd izgubio život.


Nekadašnji igrač Čikago Bulsa Denis Rodman se oglasio javnim apelom na društvenim mrežama da se zaustave neredi.


Mislim da bi neko trebalo da izađe kaže: "Zdravo momci, zašto pljačkate? Zašto kradete? Zašto stvaratesve više problema? Sve što se dešava je loše. Ako želite da protestvujete učinite to na pravi način. Ne morate ići okolo paliti, krasti... Mi nismo jebene životinje, mi smo ljudska bića", rekao je Rodman i naglasio da podržava mirne proteste, ali da vidi da ovi aktuelni “prelaze crvenu liniju”.


I najveća igračka zvezda NBA lige, danas vlasnik Hornetsa, Majkl Džordan se izjasnio u korist pobune protiv rasizma.


"Duboko sam tužan, stvarno povređen i očigledno besan. Vidim i osećam bol, ogorčenje i frustraciju ljudi. Stojim uz one koji su ustali protiv duboko ukorenjenog rasizma i nasilja nad ljudima naše boje u ovoj zemlji. Do sada smo mnogo toga prošli na tu temu. Nemam odgovore, ali naši ujedinjeni glasovi pokazuju snagu i nemogućnost da nas drugi dele. Pokažimosaosećanje i nikada ne okrećemo leđa besmislenoj brutalnosti. Da bi smo nastavili u borbi protiv nepravde potrebni nam je mirno traženjeodgovornosti. Ujedinjenim glsovima moramo da vršimo pritisak na zakonodavnu vlast kako bi smo se izborili za sistemske promene. Moramo zajedno da radimo na pravdi za sve. Moje srce ide Floidovoj porodici i mnogim drugim ljudima čiji su životi brutalno oduzeti aktima rasizma i nepravde", rekao je Majkl Džordan.