BEOGRAD je svet! Ovo znamo još odavno, ali Beograd će od 2. do 13. februara nove godine biti i - fudbalska Evropa. u najvećoj sportskoj dvorani na Balkanu biće organizovano Prvenstvo u dvoranskom fudbalu na kojem će se 12 najboljih selekcija boriti za naslov prvaka Evrope na takozvanom petoparcu.

Ipak, u ozbiljnom fudbalu i na takmičenju koje organizuju UEFA i Fudbalski savez Srbije mnogo je ozbiljnih i skupih stvari i događaja koje ni najmanje ne liče na "petoparac". Jedan od detalja koji "bude oči" je da UEFA insistira da se najveća dvorana u tih 11 dana zove samo "Arena", bez onog "Kombank".

SLOVENCI NA PREMIJERI SRBIJA je domaćin EP u futsalu i na premijeri 2. februara od 18 časova igraće protiv Slovenije. U našoj A grupi je još Portugalija. U grupi B su Španija, Ukrajina i Mađarska, u grupi C Rusija, Hrvatska i Kazahstan i u grupi D Italija, Češka i Azerbejdžan.

- Stvar je krajnje jednostavna, iako je za mnoge bila na granici velikog iznenađenja. Sve je danas u fudbalu komercijalizacija i pogotovo u UEFA se vodi računa o najmanjim detaljima - kaže direktor zvanične agencije FSS "Plavi plavi" Jovan Burmaz.

Dakle, ovo što je UEFA odlučila da uradi sa kratkotrajnom promenom imena "Kombank arene" ima, razumljivo, svoju cenu.

- UEFA je kao organizator Futsal prvenstva Evrope odvojila 250.000 evra samo za "šminkanje" "Arene" i dnevne zakupe dvorane, a oni iznose 25.000 po danu. Evropska kuća fudbala je pokrila i sve ostale troškove. Smeštaj ekipa i službenih lica u beogradske hotele, kao i najam Hale sportova na Novom Beogradu i Sportskog centra "Šumice" u kojima će biti treninzi reprezentacija. UEFA je čak platila izradu specijalnih panela, preciznih dimenzija koji će pokriti ogromne natpise "Kombank arena". Oni će samo za ovu montažu, demontažu i vraćanje stvari u prvobitno stanje da izdvoje 50.000 evra - dodaje Burmaz.

Zanimljivo je da ovaj gest UEFA nije ništa novo i neočekivano.

- Podsećam da je 2006. godine, tokom Svetskog prvenstva u Nemačkoj FIFA takođe "Alijans arenu" u Minhenu nazvala samo "Arena". Jednostavno, to je i tada diktiralo tržište i stroga pravila reklamiranja. Naravno, FIFA je sve platila, kao i u pojedinim slučajevima kada je londonska "O2 arena" takođe menjala svoje ime na nekoliko dana - kaže Burmaz.

U današnjem svetu fudbala, sve ima svoju cenu. Beograd će od 2. do 13. februara biti fudbalski centar Evrope. U "Areni". UEFA je platila - baš sve.

ŠPANCI RAZMAŽENI

FUDBALSKA reprezentacija Španije tražila je i unapred platila termine da dodatne treninge koji će najverovatnije biti održavani u dvorani SC "Šumice".


SMEŠTAJ

UEFA je već rezervisala nekoliko hotela. Svih 12 ekipa će biti smešteno u "Kraun plazi" i "Hajatu". Organizacioni komitet i delegacija UEFA će biti smešteni u hotelu "Radison blu", a sudije u Sportskom centu FSS u Staroj Pazovi.