OD pradedinih ćemana, preko violončela do džez a kapela! To je u najkraćem muzička sudbina dvadesetogodišnjeg Somborca Viktora Tumbasa, studenta Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Drugu godinu odseka džez pevanja u klasi profesorke Vesne Petković upisaće ove jeseni, nakon što je u junu, kao jedini student u klasi, "očistio" prvu godinu sa prosekom 9,7.

Pročitajte još: Talentovani tinejdžer iz Irana: Želim da ostanem u Nišu

- Velika je sreća imati studenta kao što je Viktor. On pršti od energije i kreativnost i ako dodamo da je vredan i radan student, imate dobitnu kombinaciju. Lagano zauzima svoje mesto na domaćoj džez sceni, peva sa velikim imenima kao što je Vasil Hadžimanov, ali za mene je najbitnije to da već sada piše kompozicije u potrazi za ličnim izrazom. Jako sam radoznala da vidim koji je njegov sledeći korak - kaže profesorka Petković.

Pročitajte još: Nenad Milosavljević: Galija punim jedrima

Svi koji Viktora poznaju u njemu vide momka koji uvek zna šta hoće i kako da to i ostvari. Traži se kroz džez izraz, a glas mu je neprocenjivo vredan instrument koji predano usavršava.

- Raspevan sam još od detinjstva. Zavoleo sam najpre pop muziku, a onda kasnije, odrastanjem, sve više me zaokupljao džez. Presudna je, čini mi se, bila završna školska priredba još u četvrtom razredu osnovne škole, kada smo u horu pevali jedan hit Majkla Džeksona, a ja imao solo partiju. Moglo se naslutiti da ću, ako ne odlutam u neku manje inspirativnu i kreativnu struku, jednoga dana biti pevač - priseća se Viktor.

Posle završene osnovne muzičke škole u Somboru, nastavlja školovanje u srednjoj muzičkoj školi, a nakon dve godine prelazi u Suboticu. Violončelo, kao osnovni instrument, koji ga je uveo u svet akademske muzike, tokom školovanja zamenio je vlastitim vokalom, a najzaslužnija za brzo napredovanje i uspeh na prijemnom na akademiji je profesorka Beata Dudaš.

Danas, kaže, u džez pevanju nema nekog izrazitog uzora, mada ne može a da ne izdvoji Kurta Elinga, po njemu najvećeg živog džez pevača.

- "Kradem" od svih svetskih velikana i od svakog želim da pokupim nešto što mi odgovara, i što mislim da mogu da kreativno nadograđujem kao svoj stil. Mnogo učim i od svojih profesora mentora i kolega sa akademije. Neprocenjiva je i podrška koju imam od porodice Hadžimanov, sa kojom sam već nekoliko puta nastupao na velikim beogradskim džez scenama i to mi je dragoceno iskustvo.

Na pitanje da li će i kako od te umetnosti, toga svojevrsnog "zanata", moći da se živi, odgovara potvrdno:

- Najlakše i najbolje se živi od onoga što čovek radi iz zadovoljstva, a akademsko bavljenje muzikom i pevanje je moje životno opredeljenje. I nema nazad.

Viktor Tumbas ,Foto Privatna arhiva

Minulo leto ovaj talentovani Somborac proveo je na džez i rok festivalu mladih u Subotici, gde je izvodio svoje prve autorske pesme i lične obrade poznatih džez standarda.

- Publika je bila zadovoljna, a ja sam uživao jer sam i praktično zakoračio putem svog mladalačkog muzičkog sna, koji je uz mnogo truda i odricanja na pragu da postane java. Želja mi je da na tom putu sledeća stanica, preko programa studentske razmene, bude jedan od prestižnih evropskih džez instituta - veli ovaj mladi i ambiciozni muzičar.

IMAMO SVETSKE BRENDOVE

- OVAJ prostor oduvek je prepoznatljiv po vrhunskim džez stvaraocima, trubač Duško Gojković, ali i Stjepko Gut, za mene su najveći. Današnja domaća džez scena možda je medijski nedovoljno eksponirana, ali je veoma raznolika i razvijena. Studenti akademije imaju dovoljno mogućnosti i mesta za nastupe, a Beogradski džez festival i "Nišvil" su svetski brendovi - ocenjuje mladi umetnik.