U BEOGRADU se u nedelju, posle 90 godina, rodila prva muška beba u kraljevskoj porodici Karađorđević, u čiju je čast zvonilo 49 zvona na Hramu Svetog Save, ali i u manastiru Žiča. Princeza Danica, supruga princa Filipa Karađorđevića, drugog u redu za tron, donela je na svet zdravog dečaka koji će se zvati Stefan.

Čuveni srpski slikar Milan Cile Marinković i njegova supruga Zorica Beba presrećni su što su postali baka i deka.

Pročitajte još:Princeza Danica rodila sina

- Ne postoje te boje kojima bih mogao da oslikam ovu radost - kaže za "Novosti" ponosni deda Cile Marinković.

Kada je čuo srećnu vest, proveselio se sa najbližim prijateljima, kao što je i red. Posebno ga je dirnulo kada je, prvi put, povodom rođenja bebe, zazvonilo 49 zvona na Hramu Svetog Save.

- Osećao sam se u tim trenucima kao da sam dobio zadatak da napravim 49 slika punih radosti - ističe Cile. - Crkvena zvona su odjek duše, svečanost veća od bilo koje skulpture.

Zvuk zvona vratio ga je u detinjstvo, u vreme kada ga je otac, svake nedelje, sa bratom blizancem Milošem, vodio u crkvu.

Beba i Cile Marinković

- Miloš, baš sad, čisti sneg sa kola, ubrzo ćemo da mu se pridružimo, pa idemo kod Danice - prenosi nam Cile u telefonskom razgovoru, dok kroz prozor gleda bajkoviti prizor zavejanog Beograda koji je upotpunio svečanost.

Pročitajte još: PRVI PUT U ISTORIJI: Svih 49 zvona hrama Svetog Save zvoniće u znak rođenja deteta porodice Karađorđević

Poslednjih dana dok je njegova ćerka jedinica Danica Karađorđević očekivala prinovu, zakoračio je u staru slikarsku temu, prisećajući se lepih dana iz svoje mladosti.

- Kao i kada se rađala Danica, Cile je i ovoga puta nestrpljivo i neprestano slikao fantastične dečje likove - otkriva nam njegova supruga Beba, presrećna novopečena baka.

Tu seriju nastavio je i u Njujorku, gde su neko vreme živeli.

- Sve te slike ostale su kod nas, nikome ih nismo davali - otkriva Cile.

Beba prenosi za "Novosti" da je Danica poslednjih nekoliko dana pred porođaj provela sa njom i Ciletom, naravno, u društvu svog supruga, princa Filipa.

- Eto, dočekali smo i mi da postanemo baba i deda - priča nam u dahu Beba. - Poslednjih dana doživeli smo velika i lepa uzbuđenja. Još smo pod snažnim utiskom. Sve je, sada, nekako lepše i drugačije.

Baka prenosi da su, što je najvažnije, beba i majka dobro.

- Danica se odlično oporavlja, a beba je mnogo slatka! Sva deca su, naravno, lepa, ali svakom je svoje najslađe. To je, valjda, prirodno - ushićena je Ciletova supruga.

Otkriva nam i na koga beba liči:

- Svi kažu - ista majka! Ali, ko to još može da proceni, beba je tako mala, biće vremena da se otkriva kome je nalik. Najvažnije je da je sve u redu.

Prenosi nam i da je najmlađi Karađorđević dug 54 santimetra i težak tri kilograma i 750 grama. A zvaće se - Stefan.

- Kao naši prvi kraljevi, iz dinastije Nemanjića - naglašava Beba. - Ponosna sam što je moja Dana rodila Stefana Karađorđevića i što na taj način čuva srpsku istoriju i tradiciju. Zadesila nas je, tako, dvostruka radost, uz onu koju smo doživeli kao baka i deka.

Zbog svega toga, Danica se i porodila u Beogradu, iako su prvobitni planovi bili da se to, možda, dogodi u Londonu, gde ona i princ Filip žive.

- Bilo je sasvim prirodno da se jedan Karađorđević posle 90 godina rodi u glavnom gradu Srbije, a ne u inostranstvu - zaključila je Beba.

UNUK RASTOPIO DEDINO SRCE

PRESTOLONASLEDNIK Aleksandar Karađorđević za naš list kaže da je biti deda neverovatan osećaj.

- Stefan mi je rastopio srce čim sam ga ugledao - rekao nam je još jedan ponosni deda Aleksandar Karađorđević. - Veoma sam ponosan na sina Filipa i njegovu hrabru suprugu, našu snaju Danicu.

Srećna je i princeza Katarina, koja je, za "Novosti", kazala:

- Zahvalni smo Bogu na tome što nam je podario Stefana i što je beba zdrava. On nam nije prvo unuče, jer naša kćerka Alison ima četvoro dece, a sin Dejvid jedno, ali mi smo, prirodno, veoma uzbuđeni, jer svaki put imamo osećaj kao da je prvi put! Biti baka je divno.