Mladen Urdarević: “Državni posao“ je prokleta istina

Jovanka Simić

14. 09. 2014. u 09:40

Scenarista najgledanije domaĆe humoristiČke serije, otkriva tajnu uspeha. Sve o čemu govore Čvarkov, Torbica i Boškić dešava se u stvarnosti. Svaki gledalac prepozna sebe u nekom segmentu

NE može se povlačiti paralela između kultnog filma iz osamdesetih „Ko to tamo peva“ i TV serijala „Državni posao“, ali sličnost se neodoljivo nameće, i to u dva segmenta.

Najpre, oba ostvarenja na svoj način demantuju izgovore da za dobar film ili serijal uvek treba mnogo para i ekskluzivne lokacije. Ponekad je dovoljan rasklimatani autobus ili običan studio Radio-televizije Vojvodine koju su NATO bombarderi pre 15 godina poslali u podstanare.

Druga sličnost tek će doći s vremenom. Kada danas na nekom TV kanalu naletimo na Šijanovo remek-delo, obavezno zastanemo da odgledamo „samo ovu scenu“, a onda ostanemo do kraja filma. Po ko zna koji put.

Slična reprizna sudbina, nesporno, čeka i seriju „Državni posao“ u godinama koje dolaze, jer malo je verovatno da će se u još nekom serijalu tog tipa, u bliskoj budućnosti, poklopiti toliko dobra energija i talenti kakve imaju trojica glavnih protagonista: Dimitrije Banjac (Ćorđe Čvarkov), Nikola Škorić (Dragan Torbica), Dejan Ćirjaković (Boškić), te njihovi drugari iza kamere - reditelj Stojče Stoleski i scenarista Mladen Urdarević.

Kako je septembra 2012. godine serijal krenuo epizodom „Rakija“ (Torbica ima povod da časti, usput prebacuje Čvarkovu zapošljavanje rođaka: „Kod tebe na slavi nisam znao jesam li na poslu ili na slavi“), svakog radnog dana nacija u 18.50 seda pred TV ekran. Odgledana najnovija, desetominutna epizoda sutradan se prepričava na poslu (državnom i privatnom) kao da je trajala ceo sat.

GOSTI U TREĆOJ sezoni, koja je započela 8. septembra, gost je bio Slobodan Ćustić. Popularni glumac rado je prihvatio poziv da gostuje u „Državnom poslu“ jer su glavni akteri serije njegovi fanovi još od filma „Kuduz“. U planu su slična gostovanja u narednim epizodama.

- Nemamo plan koliko ćemo još trajati, duže od „Simpsonovih“ sigurno, znači barem 500 epizoda - počinje u očekivano šaljivom tonu Urdarević. - Jednom će verovatno doći do zasićenja, ali zasada o tome ne razmišljamo.

Publika bolje poznaje Urdarevićev glas nego lik. Sa kolegom Daškom Milinovićem specifičnim humorom budi slušaoce u jutarnjem programu B-92. Pojavio se kao epizodista u „Državnom poslu“, u ulozi bugarskog pilićara Hriste Boneva, jer, kako kaže, nisu imali u datom trenutku čoveka za tu ulogu, pa je izbor, na brzinu, pao na njega.

Urdarević sebe više voli da naziva koscenaristom jer scenario za epizode smišlja zajedno sa Banjcem, Ćirjakovićem i Škorićem. Okupe se, svako baci svoju ideju na sto. Vrcaju predlozi, replike... I sami se često zacenu od smeha. Sve to stave na papir, a improvizacije se podrazumevaju svakog utorka kada se snima svih pet epizoda, koje se emituju od ponedeljka do petka.

- Nije teško objasniti fenomen popularnosti „Državnog posla“ - kaže sagovornik „Novosti“. - Mnogi misle da je to satira, ali „Državni posao“ je realnost, prokleta istina koja nas okružuje. Sve o čemu govorimo u našim skečevima zapravo se dešava u svakom javnom preduzeću. To je suština našeg uspeha. Svaki gledalac prepozna u nekom segmentu sebe, svoje kolege, poznanike.

Da su njihove priče iz izmišljene državne kancelarije istinite, protagonisti serije su shvatili kada su im se počeli javljati gledaoci i objašnjavati gde se tačno desilo to o čemu govore Čvarkov, Torbica i Boškić.

- Posle epizode u kojoj su komarci oborili helikopter za zaprašivanje tih istih komaraca, zvali su iz gradskog preduzeća da pitaju kako znamo da su njima pale letelice - kaže Urdarević kroz smeh. - Bilo je još sličnih primera na osnovu kojih smo na samom početku shvatili šta je razlog naše popularnosti.

Osim pogođenih naših naravi i odnosa prema državi i državnom poslu, gledaoce je privukla i večita vojvođanska tema - tinjajuća netrpeljivost i nadgornjavanje između starosedelaca i dođoša. Nekada su se te stvari prepričavale uglavnom samo u vicevima, a danasA u „Državnom poslu“.

SVE OSIM PSOVKI - JEDINU cenzuru u seriji uveli smo na psovke - kaže Urdarević. - Da, prilično se psuje u svakodnevnom životu, ali psovke ipak ne treba da preplave TV ekran.

- Likovi su se formirali u toku snimanja, u hodu - okriva Urdarević. - U prvim epizodama Čvarkov je bio stidljiv i nije se dernjao, a kasnije su se sve osobine njegove, kao i Torbice i Boškića, nadogradile same od sebe. Generalno, mene atmosfera „Državnog posla“ neodoljivo podseća na cvećarnicu iz „Alana Forda“, u kojoj je Čvarkov definitivno Broj Jedan, Torbica uvek nezadovoljni Bob Rok, a Boškić mladi i naivni Alan Ford. NJih trojica su „kvarnjaci“, ali nisu neljudi, zato su svima simpatični. N


KO SU, ŠTA JOŠ RADE

DIMITRIJE BANJAC (Čvarkov) je inženjer tehnologije, rođen u Novom Sadu, 1976. završio Tehnološki fakultet i radio u NIS. Strastveni sakupljač i priređivač stripova, između ostalih edicije „Alan Ford“. Radio u sportskoj rubrici Televizije Vojvodina. Oženjen, otac jednog deteta.

NIKOLA ŠKORIĆ (Dragan Torbica) je istoričar. Radi u dizajnerskom studiju. Rođen 1976. u Rijeci, izbegao u Srbiju 1992. godine. Diplomirao na Novosadskom univerzitetu. Nije mogao da nađe posao u struci, pa je držao časove i predavao engleski jezik. Godine 2008. javio se na konkurs RTV za honorarnog saradnika. Oženjen, ima dvoje dece.

DEJAN ĆIRJAKOVIĆ (Boškić), završio Muzičku akademiju, ima bend. Rođen 1979. u Novom Sadu. Od 2008. radi na RTV. Oženjen, ima dvoje dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

14.09.2014. 11:05

Gledam redovno Državni Posao i on jeste prokleta istina jer surovo realno nas na smešan način prikazuje kakvi smo. Međutim prikazivanje te serije na TV nikog ne nagoni na akciju da se neke loše stvari promene. Na žalost u Srbiji se u državnim službama i javnim preduzećima više ceni nerad, ogovaranje onih koji rade vredno i pošteno svoj posao i ulizivanje rukovodiocima, a u nekim ustanovama vlada pravi javašluk, caruje nepotizam i korupcija.

daca

14.09.2014. 14:02

Dodjes poslom u kancelariju, a on ili ona ti otvori vrata , gleda te prvo ko da si sneba pao, merka, pa preko volje sta si trebo, a iz nurta miris masnog bureka I prokisao miris od prenocasnje pijanke I onda "dodji sutra.... I tako u beskraj