CEO SVET NA ŠARGANSKOJ OSMICI: Počela sezona na čuvenoj pruzi uskog koloseka od Mokre Gore do Vitasa, koju godišnje pohodi hiljade turista

N. JANKOVIĆ

20. 04. 2021. u 13:19

Počela je sezona na "Šarganskoj osmici", ovim delom stare trase uskog koloseka, od Mokre Gore do Vitasa i nazad, saobraća muzejska kompozicija "Romantika".

ЦЕО СВЕТ НА ШАРГАНСКОЈ ОСМИЦИ: Почела сезона на чувеној прузи уског колосека од Мокре Горе до Витаса, коју годишње походи хиљаде туриста

Foto TO Užica

Pet usputnih vidikovaca i stanica Jatare čuvenih po tome što tu niko nikada nije kupio voznu kartu, svetska su atrakcija koju godišnje pohodi i do 100.000 turista.

- Sezona će trajati do kraja avgusta, a ove godine obeležava se vek od početka radova na pruzi uskog koloseka od Beograda, preko Sarajeva i Dubrovnika, sve do Zelenike. Najteži radovi bili su baš na šarganskoj trasi, a završeni su 1925. godine - kaže Aleksandra Milutinović iz JP "Železnice Srbije".

Pruga uskog koloseka nije u upotrebi od 1974. a za turističke potrebe obnovljena je 1999. godine.

"Osmicom" od Mokre Gore do Šargan-Vitasa i nazad, "parnjača" (ili dizelka) neumorno klopara kroz 22 tunela, preko pet mostova, savlađujući kroz planinske useke visinsku razliku od 300 metara, na relaciji dugoj skoro 16 kilometara.

 

Foto TO Užica

Duž cele trase, svi letnjikovci, vidikovci, smeštajni i ugostiteljski kapaciteti "doterani" su do detalja, odišu duhom istorije i tradicije.

Kad se "Ćira" zahukta prva pauza je na "krstu" odakle se kao na dlanu vidi ukrštanje šina, čuvena osmica. Sledeća stanica nazvana Deveti kilometar, mesto je konačišta. Malo dalje je lekoviti izvor Bele vode, sa Muzejom tehničkih dobara železnice. Tu je i Crkva Svetog Jovana Krstitelja. Bele vode su jedino mesto u Evropi sa dve različite pruge uskog koloseka, širine 78 i 60 centimetara.

Sledeće zaustavljanje, stanica Jatare danas je jedna od najlepših na Starom kontinentu. Pored vodopada izgrađen je vidikovac, tu su otvoreni restoran sa letnjom pozornicom, suvenirnica... Jatare su leti mesto dobrog provoda. Slede Golubići, za strance mitsko mesto, oni dobro znaju da je Emir Kusturica ovde, na kraju sveta, snimao "Život je čudo". Poslednje stajalište je Ludi kamen, na koji treba stati da bi se ispunile ljubavne želje.

- Pored domaćih gostiju, na peronima stare pruge polaske svakodnevno čekaju turisti sa svih kontinenata, a najviše je posetilaca iz Slovenije, Belgije, Rusije, Italije, Engleske - ističu u "Železnicama Srbije".

VOZNI RED

"Romantika" polazi iz Mokre Gore u 10.30, a u Vitasima je u 11.07. U 11.29 kreće nazad, da bi u Mokru Goru stigao u 13.58. Drugi polazak je u 13.30, a povratak na polaznu stanicu je u 15.48.

Foto TO Užica

Cena karte za odrasle je 1.000 i 1.500 dinara, u zavisnosti da li saobraća dizel ili parna lokomotiva. Cene za decu su 500 i 750 dinara. Centralni buking "Šarganske osmice": rezervacija.karata@srbrail.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024