ZAŠTO DOKTORI ZAOBILAZE KIKINDU? Dom zdravlja i bolnica bez lekarskog kadra, niko se ne javlja na tri konkursa

R. ŠEGRT

17. 04. 2021. u 16:30

DOM zdravlja u Kikindi trenutno radi sa manjkom stručnog kadra, jer ustanovi nedostaje čak šest lekara!

ЗАШТО ДОКТОРИ ЗАОБИЛАЗЕ КИКИНДУ? Дом здравља и болница без лекарског кадра, нико се не јавља на три конкурса

Foto: R. Šegrt

Slobodna radna mesta pokušavaju da popune što pre, pa su čak tri puta raspisali konkurs, ali se nije javio nijedan kandidat. Problem rešavaju tako što su, po ugovoru o radu, angažovali dva doktora koji su u penziji i oni rade u ordinacijama opšte prakse.

- Po kadrovskom planu naša ustanova trebalo bi da ima 54, a kod nas sada radi 48 lekara. Nažalost, na konkurse za tri radna mesta nije nam se javio nijedan lekar. Nedostatak kadra nastao je jer nakon dobijanja specijalizacije lekari odlaze iz naše ustanove, ne vraćaju se u Kikindu ili prelaze u druge ustanove. Jedan kolega nedavno je prešao u novu kovid-bolnicu u Batajnici. Malo će biti lakše kada se dva lekara vrate sa stažiranja i jedva čekamo da počnu da rade. Nadamo se da će se u međuvremenu neko javiti i na konkurs koji je otvoren - objasnila je dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja.

Budući da od početka pandemije virusa korona u našoj zemlji, dakle već godinu dana, Dom zdravlja ima dve kovid- ambulante i da ekipe ove ustanove rade na punktu za vakcinaciju, lekari koji su zaposleni u Domu zdravlja imaju prepune ruke posla. Ovoj ustanovi pripada i Hitna služba kao i Kućno lečenje pacijenata, tako da su ekipe konstantno na terenu.

ORTOPED DO 14 ČASOVA

OPŠTOJ bolnici u Kikindi nedostaje ortoped, jer je jedan specijalista napustio ovu i prešao u ustanovu u Novom Sadu. Ortopedija sada ima jednog aktivnog lekara i drugog koji je na specijalizaciji. Budući da ortoped specijalizant ne može samostalno da dežura, Ortopedija radi samo do 14 časova, pa pacijente sa prelomima i povredama zbrinjavaju hirurzi ili ih šalju na lečenje u Sentu, Zrenjanin ili Novi Sad.

- S obzirom na kadrovski problem koji imamo, naši lekari mnogo rade, imaju mnogo dežurstava, rade i vikendom i preumorni su. I pored toga, niko ne odbija posao i kad god se neko od kolega pozove da radi prekovremeno uvek se odazove. Trudimo se da ih odmaramo tako što menjamo ekipe - navodi dr Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?