BAGEROM DO PACIJENTA: Nsvakidašnji podvig ekipe Hitne pomoći iz Novog Pazara (FOTO)

N.K.

19. 03. 2021. u 18:17

EKIPA Hitne pomoći iz Novog Pazara, uz dovitljivost i pomoć bageriste, uspela je da iz vrleti i snegom okovanog, 40 kilometara udaljenog Tvrđeva na Goliji spasi pacijenta obolelog od kovida.

БАГЕРОМ ДО ПАЦИЈЕНТА: Нсвакидашњи подвиг екипе Хитне помоћи из Новог Пазара (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Kada su primili poziv da je pacijentu veoma loše, put ove planine krenuli su doktor Enis Karišik, medicinski tehničar Džemal Aličković, dok je sanitet vozio Albin Hajrović.

Kako su se približavali selu, put je bio sve gori, rupa do rupe, a snežni nameti postajali su sve veći. Par kilometara od kuće obolelog, sanitet je stao, dalje se nije moglo.

- Uzeli smo opremu i krenuli peške, probijajući se kroz sneg. Posle nekoliko minuta videli smo bager pored puta, pa smo potražili vozača. Ubrzo smo ga našli, popeli se na mašinu i on nas je dovezao do pacijenta koji je bio u veoma teškom stanju, imao je temperaturu, saturacija je bila niska, kašljao je, teško disao – priča doktor Karišik.

Nakon ukazane pomoći u domu pacijenta, ekipa medicinara našla se u problemu kako da ga prebaci do saniteta. Svaki trenutak je bio bitan, tako da su odlučili da ga smeste na “kašiku” bagera kojim je spretno upravljao Semir Balota.

- Utoplili smo ga dobro, smestili u “kašiku”, popeli se na mašinu i krenuli natrag, proveravajući svakog trenutka stanje pacijenta. Takvu intervenciju nikad neću zaboraviti – dodaje Karišik.

Njegov kolega naglašava da su bili spremni da pešače do sela samo kako bi došli do pacijenta.

- Srećom je tu bio bager i uz pomoć vozača smo se snašli. Sve se dobro završilo – kaže Aličković.

Pacijentu je u sanitetu uključen kiseonik, bilo mu je lakše, posle čega je usledio put do Opšte bolnice u Novom Pazaru.

- Povratak je bio mnogo lakši. Svi smo odahnuli i znali smo da će pacijentu sada biti bolje i da će u bolnici biti zbrinut – ističe Hajrović.

Nakon transporta, pacijent je hospitalizovan na Infektivnom odeljenju i prema poslednjim podacima, njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

- Mogu samo da kažem bravo za moje kolege. Ponosna sam na sve zaposlene u Hitnoj pomoći jer ulažu nadljudske napore i stižu da u ovim teškim vremenima pomognu svim našim građanima, bez obzira na prepreke na koje nailaze – kaže načelnica Hitne pomoći Elvira Lukač Radončić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)