VALJEVSKE TROJKE UŠLE U ANALE MAŠINSKOG: Master diplome Anke, Anđelke i Stojana Vlajkovića iz Stanine Reke po mnogo čemu jedinstvene

Branko Puzović

16. 02. 2021. u 15:37

ANKA, Anđelka i Stojan Vlajković iz Stanine Reke, kod Valjeva, uspešno su završili Mašinski fakultet u Beogradu, kao prve trojke u istoriji ove visokoškolske ustanove, po čemu su bili jedinstveni na Univerzitetu u Beogradu. Sa diplomama mastera mašinstva nastoje da nađu posao, čvrsto rešeni da, za razliku od mnogih svojih vršnjaka, ostanu u Srbiji.

ВАЉЕВСКЕ ТРОЈКЕ УШЛЕ У АНАЛЕ МАШИНСКОГ: Мастер дипломе Анке, Анђелке и Стојана Влајковића из Станине Реке по много чему јединствене

Trojke po upisu na fakultet / Foto B. Puzović

Rođeni su 1991. u razmaku od 15 minuta, Stojan, Anka, pa Anđelka. U Valjevu su kao najbolji đaci u odeljenju završili Tehničku školu, a potom upisali Mašinski fakultet i to na budžetu. Anka i Anđelka u međuvremenu su se udale, imaju po dvoje dece, Stojan je po završetku studija dve godine radio u struci u Rafineriji nafte Pančevo.

- Nikada se nismo razdvajali, pa smo odlučili da upišemo isti fakultet - priseća se Stojan.

- Od početka studija, svi na "Mašincu" bili su oduševljeni činjenicom da smo trojke, zbog toga smo bili interesantni i kolegama, studentima. Fakultet nas je oslobodio takse za upis, tokom studiranja besplatno su nam obezbedili sve udžbenike. To što nas je troje, bilo nam je u neku ruku lakše, jer smo se međusobno dopunjavali tokom studiranja. Međutim, našim roditeljima, koji se bave isključivo poljoprivredom, bilo je veoma teško, jer su pored nas troje u Beogradu školovali i mlađeg brata Stevana, tada srednjoškolca, koji sada pohađa Višu tehničku školu.

Anđelka, Stojan i Anka sa mlađim bratom Stevanom i roditeljima / Foto Privatna arhiva

Vlajkoviće je tokom studiranja stipendirao Petar Srnić, koji je Univerzitetu u Beogradu poklonio tri stana. Diplomu mastera prvi je stekao Stojan, i to su Vlajkovići proslavili upravo sa Srnićem, koji tada nije krio suze radosnice.

- Nema reči kojima možemo da izrazimo zahvalnost gospodinu Petru za ljudsku dobrotu i pomoć koju nam je pružio - kaže Stojan.

- Mnogo smo životnih lekcija od njega naučili, pre svega o darežljivosti i spremnosti da se pomogne onima kojima je to potrebno. Njegov primer trudićemo se da sledimo. Nije nam lako, nemamo posao, ali smo optimisti da ćemo se zaposliti u nekoj kompaniji u Srbiji, jer nemamo nameru da odlazimo u inostranstvo.

BEOGRAD ŠIROKOG SRCA

- Živeli smo u mnogo studentskih domova, to bismo preporučili svima koji iz unutrašnjosti na školovanje dođu u Beograd, jer to je predivno iskustvo - kaže Stojan. - Stekli smo mnoge prijatelje iz raznih krajeva, različitih budućih zanimanja, sa kojima smo i danas u kontaktu. Posle kratkog nesnalaženja, ubrzo smo spoznali sve mogućnosti i širinu srca koje Beograd nesebično daruje svima koji u njega dođu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...