STANISLAVA MUŠKI SVIRA GAJDE: Srednjoškolka iz Odžaka jedina je dama u našoj zemlji koja zna tajne drevnog instrumenta

Z. Rajić

14. 01. 2021. u 14:00

MLADA Stanislava Đorđević (18) iz Odžaka, atrakcija je na koncertima tradicionalne muzike.

СТАНИСЛАВА МУШКИ СВИРА ГАЈДЕ: Средњошколка из Оџака једина је дама у нашој земљи која зна тајне древног инструмента

Foto Privatna arhiva

Ona je jedino žena u Srbiji koja svira gajde. A, ni među muškarcima nema veliku konkurenciju jer i oni su malobrojni svirači ovog drevnog instrumenta. Upravo zbog toga Stanislava je odlučila da joj u Srednjoj muzičkoj školi (SMŠ) "Petar Konjović" u Somboru gajde budu glavni predmet na etnomuzikološkom smeru, na kojem svira i frulu i okarinu.

- Počela sam da sviram frulu u nižoj muzičkoj školi u Odžacima, a na koncertima učenika srednje škole iz Sombora čula sam gajde, i to je bila ljubav na prvi ton - priča Stanislava.

Od tada je bila sigurna čime želi da se bavi, pa je tokom leta pred upis u Srednju muzičku školu boravila u Gajdaškom etno-kampu u Sivcu. Tu je osnove sviranja na svom omiljenom instrumentu učila od Maksima Mudrinića, čuvenog gajdaša i graditelja gajdi. On je za nju napravio školske gajde, kao i vojvođanske troglasne, na kojima sada uveliko izvodi stare pesme i narodna kola.

STUDIJE U BANjALUCI

STANISLAVA namerava da posle srednje muzičke škole studira etnomuzikologiju na Akademiji umetnosti u Banjaluci.

- Taj smer je kod nas u Srbiji pretežno teoretski, a u Banjaluci je fokus na praktičnom delu, na sviranju. Posle završene akademije, želela bih da osnujem orkestar u kojem će biti zastupljene gajde - kaže Stanislava.

- To su male ili sitne vojvođanske gajde, ali pošto sam i ja sitna, one su veće od mene, pa i to privlači pažnju. Pre ovih gajdi svirala sam na južnomoravskim, s kojima sam se 2018. prvi put pojavila na festivalu. Bio je to "Sabor gajdaša balkanskih zemalja" u Svrljigu, gde sam među 33 učesnika osvojila jednu od osam ravnopravnih nagrada - priča nam Stanislava.

Nastupala je na festivalima u Varni, Kačarevu, Bratislavi, Banjaluci... Kaže da je baš u gajdama pronašla sebe.

Stanislava Đorđević , Foto Privatna arhiva

- Bila sam vrlo nestalna u svojim interesovanjima. Tražila sam se u sportu, plesu i još mnogo čemu, ali sam od svega odustajala. Gajde me drže, jer sam oduvek volela nešto što je drugačije i što ne rade svi - iskrena je Stanislava.

Kaže da ipak nije slučajno što su je privukli tradicionalni instrumenti, posebno gajde.- Moj deda po ocu svirao je i frulu i okarinu, i bio poznati gajdaš u Beloj Palanci. U meni su proradili njegovi geni - kaže Stanislava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja