SRPSKA "OSA" TREĆA NA SVETU: Veliki uspeh studenata Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu

B. BORISAVLjEVIĆ

31. 10. 2020. u 14:00

LETELICA "Osa", koju je projektovao "Beoavia", studentski tim Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu, osvojila je treće mesto na završnom međunaradnom takmičenju New Flying Competition 2020 koje je, pod pokroviteljstvom "Erbasa" održano u Hamburgu.

СРПСКА ОСА ТРЕЋА НА СВЕТУ: Велики успех студената Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду

Mladi stručnjaci "Beoavie" / Foto Beoavia

Naši mladi konstruktori vazduhoplova, najpre su prošli strogu selekciju i od 60 prijavljenih ekipa plasirali se na završno takmičenje sa još sedam timovima iz Nemačke, Finske, Meksika i Kine.

Zbog pandemije, takmičenje je, prvi put, održano onlajn. Timovi nisu putovali u Hamburg, već su svoje projekte putem video-strima predstavili sa sportskih aerodroma svojih država. Naši studenti su "poleteli" sa aerodroma "Ravan", nedaleko od Čačka.

- Na takmičenju je letelica morala da ispuni niz zahtevnih manevara - kaže David Cvetković, jedan od članova tima. - Zadatak je bio da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije. Tokom leta bio je obavezan i luping, jedna od najsmelijih i najtežih avionskih akrobacija, što je veliko opterećenje za avion. Na kraju zadataka, avion je morao vertikalno da sleti na mesto odakle je poleteo, u čemu je naš tim i uspeo.

Osim inženjerskih izazova, ovo takmičenje je pred naše mlade stručnjake stavilo još jedan važan izazov - pitanje finansija, bez kojeg ne bi mogli da realizuju projekat "Osa". Epidemija virusa korona, dodatno je otežala rešavanje ovog izazova, ali zahvaljujući podršci Dragana Pavlovića, privrednika iz Beograda, naši mladi inženjeri uspeli su da prikupe potrebna sredstva i izrade letelicu. Uspeh "Beoavie" došao je u nedelji kada Mašinski faklultet slavi 72 godine od osnivanja.

TIM MLADIH

"BEOAVIA" je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)