U PRANJANE SLETEO PRVI AVION: Radovi na izgradnji aerodroma na Galovića brdu U PUNOM JEKU

V. ILIĆ

10. 09. 2020. u 16:00

NA aerodromu u Pranjanima juče je uspešno obavljeno i prvo probno sletanje!

У ПРАЊАНЕ СЛЕТЕО ПРВИ АВИОН: Радови на изградњи аеродрома на Галовића брду У ПУНОМ ЈЕКУ

Foto Fondacija "Halijard"

Radovi na izgradnji aerodroma na Galovića brdu, gde su pre 76 godina sletali saveznički avioni kojima je evakuisano više od 500 američkih pilota u najvećoj spasilačkoj misiji u Drugom svetskom ratu nazvanoj "Halijard", u punom su jeku i privode se kraju. Ravan na Galovića brdu već je dobila obrise pravog aerodroma, koji će biti u obliku aviona sa raširenim krilima. Tu je i novoizgrađena aerodromska pista duga oko 650 i široka 60 metara.

Prema rečima Zorana Ilića, pomoćnika ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture za vazdušni saobraćaj, koji je ujedno i pilotirao prvom letelicom koja je u Pranjane sletela posle sedam i po decenija - pista je urađena odlično.

Foto Fondacija "Halijard"

- Prezadovoljan sam kvalitetom radova, pista je urađena odlično, a kada ceo kompleks bude završen zaista ćemo svi imati čime da se pohvalimo, a pre svih Pranjani i meštani čitavog ovog kraja - rekao je Ilić.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je prilikom obilaska izgradnje piste, da će svi neophodni radovi biti završeni sredinom septembra.

- Verujem da ćemo 19. septembra, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima američke administracije obeležiti taj dan - kazala je ministarka Mihajlović.

SVEČANOST

FONDACIJA "Halijard", koja nikada nije zaboravila spasilačku misiju u Pranjanima, i koja je uvek pomagala ovaj kraj, na svom fejsbuk-profilu i "Jutjubu" objavila je snimke iz vazduha prostora na Galovića brdu, gde se izvode radovi. U Fondaciji se nadaju da će na godišnjicu obeležavanja misije u Pranjanima biti upriličena prava svečanost, kada će ovde sletati i poletati avioni.

Šef gradilišta Slobodan Majstorović potvrdio nam je da gradnja teče planiranom dinamikom, kao i da se radi kvalitetno i po svim zadatim standardima, što je pokazalo i uspešno probno sletanje.

Za meštane ovog kraja sletanje prvog aviona bio je pravi praznik. Kažu da ih izgradnja aerodroma podseća na priče njihovih starih uz koje su odrastali i u šali dodaju da je jedina razlika što se pre 76 godina radilo pod okriljem noći i tajno, a sada o gradnji aerodroma zna cela Srbija.

PROBA Zoran Ilić, Foto privatna arhiva

- Posle toliko vremena i obećanja konačno se ostvario i naš san, osim zvaničnog izvođača radova pomogli smo svi. Želja nam je da ovo naše mesto oživi, ali i da podvig naših predaka ne bude zaboravljen - veli Mileta Railić. - Prvi avion koji je sleteo dočekali smo aplauzom i jedva čekamo da aerodrom zaživi u punom kapacitetu. Nije bilo sumnje, jer radovi teku danonoćno.

Foto V. Ilić

Osim piste, u planu je izgradnja memorijalnog kompleksa koji će činiti muzej, dve kongresne sale i helidrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)