IZGRADNJA NOVOG AERODROMA KOD VELIKOG GRADIŠTA: Na Srebrnom jezeru pista iz tri faze

D. NOVKOVIĆ

27. 08. 2020. u 14:19

PLANIRANA izgradnja aerodroma na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta biće realizovana u tri faze.

ИЗГРАДЊА НОВОГ АЕРОДРОМА КОД ВЕЛИКОГ ГРАДИШТА: На Сребрном језеру писта из три фазе

Foto: D. N.

Shodno već utvrđenom Planu detaljne reulacije, izrađenom po narudžbi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poletno-letna staza će u prvoj fazi gradnje biti duga 1.500, u drugoj 1.800, a u trećoj 2.400 metara.

Istovremeno, i kompletno područje ovog plana je podeljeno na tri urbanističke celine - poletno-sletna i staza za rulanje, prateći objekti i komercijalni sadržaji. Njihova gradnja se planira na neizgrađenom, poljoprivrednom zemljištu koje "presecaju" nekategorisani, poljski putevi i melioracioni kanali.

Reč je o području koje se nalazi u katastarskim opštinama Veliko Gradište, Kumane i Kisiljevo, a do novog aerodroma će se stizati preko nove saobraćajnice koja se odvaja od one postojeće, koja vodi ka turističkom naselju Beli bagrem.

Za početak realizacije ovog projekta je neophodno obezbediti prostorne uslove, jer treba smestiti terminal, garaže za parkiranje opreme i sredstava, vatrogasne baze, hangare za smeštaj vazduhoplova, te neophodnu saobraćajnu i tehničku infrastrukturu. Okvirno, površina građevinskog zemljišta koji će zauzimati kompleks aerodroma iznosiće 215 hektara, a konačna brojka će biti poznata naknadno - u skladu sa optimalnim položajem, dužinom i sigurnošću poletno-sletnih staza, te povezivanjem sa državnim putem.

Foto: PDRA "Srebrno jezero"

Zone H1, H2 i H3
 
ZONE

AERODROM će se graditi u zonama H1, H2 i H3, odnosno zonama rekreativnog i šumskog kompleksa Beli bagrem koji više nije potreban za izgradnju golf terena i ranije planiranog načina korišćenja.

 Foto: D. N.

 
PARAMETRI

BUDUĆI aerodrom se planira za letove iznad 60, pri vidljivosti ne manjoj od 800, ili pri vidljivosti duž poletno-sletne staze od najmanje 550 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu