NIJE MOGAO U EVROPU, PROŠPARTAO JE SRBIJU: Paraćinski biciklista Zlatko promenio plan zbog korone, za 25 dana obišao zemlju uzduž i popreko

Zorana Rašić

30. 08. 2020. u 07:27

KORONA je ovog leta "pomrsila račune" paraćinskom avanturisti i biciklisti, profesoru istorije Zlatku Jovanoviću, koji svojim dvotočkašem nije mogao van granica Srbije.

НИЈЕ МОГАО У ЕВРОПУ, ПРОШПАРТАО ЈЕ СРБИЈУ: Параћински бициклиста Златко променио план због короне, за 25 дана обишао земљу уздуж и попреко

Zlatko Jovanović sa svojim dvotočkašem / Foto Privatna arhiva

Ipak, popularni Zlaja se nije odrekao biciklizma. Pre nekoliko dana vratio se sa putešestvija pod nazivom "Srbijom koju volim", jer ako nije mogao van zemlje, pedale je okretao unutar nje. Više od hiljadu kilometara novim dvotočkašem prevalio je kroz Srbiju, pa je iz Paraćina umesto u Portugaliju i Španiju, krenuo put Negotina i Zaječara.

- Vozio sam potom na sever, dunavskom transferzalom do granice sa Rumunijom, popeo se do Kikinde, pa preko Novog i Starog Bečeja u Novom Sadu prespavao dve noći. Odatle sam stigao u Sremske Karlovce, pa zatim na Frušku goru, što mi je baš bilo naporno. Istog dana sam se spustio u Rumu i Šabac, gde sam takođe prespavao i nastavio dalje u Loznicu. U Banji Koviljači ostao sam dve noći, a putovanje biciklom sam završio u Valjevu, gde sam pokupio svog sestrića, pa smo se vratili vozom - priča Zlaja, koji se posle 25 dana okretanja pedala vraća obavezama u školi.

NAJVIŠE mu je u sećanju ostala vožnja uz Dunav, a zapamtio je i banatske staze. Najteža deonica bila je od Loznice do Valjeva, duga 87 kilometara. To je brdsko-planinski put koji mogu da izdrže samo izuzetno spremni biciklisti.

"CRNI KONTINENT" NAREDNOG LETA

BICIKLIZAM je Jovanoviću "ušao u krv", a upoznao je na svojim putovanjima ljude koji praktično žive na ovom prevoznom sredstvu.

- Sledećeg leta voziću do Severne Afrike i Maroka, sa još dvoje kolega preći ću na "crni kontinent" na Gibraltaru. U kontaktu sam sa marokanskom ambasadom i konzulom i rekli su mi da ću dobiti vizu bez problema - naglašava Zlatko, koji insistira da zabeležimo da za sve svoje biciklističke ture ima sponzore i da ga tako ni njegova poslednja vožnja nije koštala ni dinara.

- Nisam se nešto posebno spremao, samo sam nekoliko dana pre polaska vozio bicikl po Paraćinu - napominje Jovanović. - Generalno sam u dobroj kondiciji, bavim se sportom, mada biciklizam nije uopšte lak. Obišao sam Srbiju uzduž i popreko, ulazio u kuće ljudi, vodio dnevnik. Uopšte mi nije žao što ovog leta nisam izašao iz Srbije. Bila je ovo izuzetna tura koja će mi sigurno ostati u sećanju kao i vožnje po svetu.

Među Zlatkovim poslednjim impresijama velika srpska svetinja, manastir Tumane, zauzima posebno mesto. Nalazi se blizu Golupca, Braničevski okrug. Otišao je kod igumana Dimitrija i pitao ga za konak, tako da je prespavao jednu noć u tom manastiru, a ujutru prisustvovao liturgiji. Posle Golupca je Dunav prešao starom skelom na čekrk, pa vozio do Bele Crkve, gde je spavao u šatoru. Zlatko kaže da je novi bicikl izdržao test, osim što je dva puta morao da krpi gumu. Dva puta ga je zadesilo i nevreme, ali je uspeo nekako da se skloni.

Zlatko ispred manastira Tumane / Foto Privatna arhiva

A dalekim putovanjima biciklom po svetu ovaj neobični Paraćinac vraća se već narednog leta. Prošle godine vozio je do Moskve preko Karpata, pre toga je pedalao do Jedrena u Turskoj, stigao potom u Tbilisi, glavni grad Gruzije, pa u Jermeniju. Dvotočkašem je obišao i Svetu goru, takođe Italiju, gde je u Bariju bio na poklonjenju moštima Svetog Nikole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati