DETALJI POROĐAJA NA AERODROMU "NIKOLA TESLA": Čekala avion sa gostima, dočekala - sina

B. Borisavljević

03. 08. 2020. u 08:05

ДЕТАЉИ ПОРОЂАЈА НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Чекала авион са гостима, дочекала - сина

Foto Z. Jovanović/Depositphotos

NA beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u subotu uveče, začuo se plač novorođene bebe.

Tunišanka, koja je sa suprugom, našim državljaninom, došla da sačeka prijatelje - porodila se. Žena je dobila učestale kontrakcije, tako da nije bilo vremena za čekanje ekipe Hitne pomoći. Ulogu akušera preuzela je medicinska ekipa koja radi u aerodromskoj ambulanti i obavila porođaj.

U izjavi za "Novosti", dr Ivan Ćertić iz bolnice MediGroup, šef ambulante Hitne pomoći na aerodromu "Nikola Tesla", otkriva kako se odigrao ovaj srećan događaj. Ekipa je, u subotu oko 18.30, dobila poziv za intervenciju zbog žene sa trudovima, na ulazu u "Terminal 1" aerodromske zgrade. Na lice mesta su stigli za nekoliko minuta, prebacili trudnicu u sanitetsko vozilo i prevezli u aerodromsku ambulantu. Kako su saznali, trudovi su počeli oko pola sata pre poziva, a zatim se naglo intenzivirali, kada je i zatražena pomoć.

Foto: Facebook

Dr Ivan Ćertić

- U pitanju je bila Tunišanka, stara 32 godine, sa istorijom ranijih spontanih pobačaja - kaže dr Ivan Ćertić. - U samom transportu do ambulante, došlo je do pucanja vodenjaka i aktivnog započinjanja porođaja. Tek što smo porodilju uveli u ambulantu i spremili neophodan materijal i instrumente, kontrakcije su dostigle maksimum. Porodilja, iako prvorotka, zatečena naglim razvojem situacije, bila je vrlo pribrana i saradljiva, tako da je samo nakon nekoliko dodatnih napora i bez komplikacija zdrava, muška beba došla na svet. Sve je bilo gotovo za 10-15 minuta. Otac je bio sve vreme prisutan i po rođenju sina rekao da će se zvati Adam.

POROĐAJ NA PANČEVAČKOM MOSTU

Početkom jula, još jedna trudnica nije mogla da sačeka da stigne do porodilišta u Beogradu. Mama iz Pančeva je u kolima Hitne pomoći na Pančevačkom mostu, i to usred popodnevnog špica - rodila zdravu devojčicu.

Doktor Ćertić navodi da su, u trenutku presecanja pupčanika, stigle i kolege iz Gradskog zavoda za hitnu pomoć, uz čiju pomoć su majka i beba prebačene u GAK "Narodni Front". Poslednja informacija koju je dobio je da su beba i majka dobro.

- Drago mi je što smo se našli na pravom mestu u pravo vreme i što smo mogli biti od pomoći - zadovoljan je dr Ćertić. - Srećan sam što je sve prošlo brzo i bez problema. Dodatno sam zahvalan na podršci i pomoći ostalim članovima ekipe, medicinskom tehničaru Draganu Staniću i vozačima saniteta Dušanu Vučetiću i Predragu Jestroviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)