MEDVED ALEKSANDAR "RADI" ZA NAUKU: Do sada najveći primerak zveri na teritoriji Nacionalnog parka "Tara", opremljen je i akcionom kamerom

N. JANKOVIĆ

26. 10. 2021. u 12:44

NA teritoriji Nacionalnog parka je uhvaćena i obeležena dosada najkrupnija jedinka mrkog medveda na Tari, a gorostas je dobio ime Aleksandar - po Aleksandru Velikom.

МЕДВЕД АЛЕКСАНДАР РАДИ ЗА НАУКУ: До сада највећи примерак звери на територији Националног парка Тара, опремљен је и акционом камером

Foto NP "Tara"

Primerak zveri koju u užičkom kraju poštuju i vole, kako se procenjuje, star je oko 15 godina, težak 246 kilograma i od sada će "raditi" za naučnike i nauku u Nacionalnom parku, ali i na Biološkom fakultetu u Beogradu.

- Ovaj gorostas je poneo posebnu ogrlicu za daljinsko praćenje, koja na sebi ima takozvanu akcionu kameru, pa ćemo biti u prilici da vidimo život medveda iz njihove perspektive.

Ovako prikupljeni podaci će nam pomoći da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste - saopšteno je iz NP "Tara".

Inače, obeleževanje zveri koje su postale zaštitni znak najočuvanije srpske planine se realizuje u okviru projekta "Tajni život medveda", čiji je cilj očuvanje biološke raznovrsnosti u Srbiji. Tako je, nekoliko dana pre Aleksandra, po drugi put obeležen i medved Zoran, koji je već bio "markiran" 2019. godine.

Kada je prvi put uhvaćen, Zoran je imao tri ili četiri godine i 113 kilograma, a sada je, posle nešto više od 24 meseca, gotovo udvostručio težinu. GPS telemetrija se od osamdesetih godina prošlog veka koristi za praćenje životinja na većim udaljenostima i u određenim intervalima se dobijaju informacije o poziciji na kojoj se nalazi obeleženi primerak.

A, krug kretanja mrkih medveda je širok - od jezera Vrutci, preko obala Drine na istoku i zapadu, do najzbačanijih delova Tare na severu, i Zlatibora na jugu. Većina ih prelazi preko Drine, "gazeći" hiljade kilometara, ali se i posle ovako velikih putovanja medvedi vraćaju u svoj areal.

Nestvarno bogatstvo faune

REZULTATI dosadašnjih istraživanja pokazuju da područje Tare naseljava 59 vrsta sisara, oko 140 vrsta ptica, 12 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca i 19 vrsta riba. Ovde je nastanjena najveća populacija mrkog medveda u Srbiji, do sada ih je obeleženo više od 20, a njihova brojnost je povećana tokom poslednje decenije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas